Walaupun kena hon berkali-kali, wanita ini ‘keraskan badan’ untuk cop parkir kosong

Walaupun kena hon berkali-kali, wanita ini ‘keraskan badan’ untuk cop parkir kosong

 

Walaupun isu cop parkir di pusat beli-belah sudah banyak kali dibangkitkan, namun masih ada pihak yang pentingkan diri sendiri dengan sanggup berdiri di kawasan parkir kosong.

Baru-baru ini warganet mengecam tindakan seorang wanita yang enggan berganjak daripada parkir kosong walaupun ada pemandu lain mahu meletakkan kenderaannya di situ.

Dalam video TikTok yang dikongsikan oleh @jalanbasah1, kelihatan wanita terbabit mengetuk bonet belakang serta menunding jari dan ‘mengeraskan diri’ walaupun kenderaan itu sudah mengundur menghampirinya sambil membunyikan hon.

@jalanbasah1

mana boleh akak cop parking

♬ Wait A Minute! (Duckhead Edit) – Duckhead Dj Kasur

Video itu telah ditonton lebih 1.6 juta kali dan menerima 1,600 komen daripada orang ramai yang geram dan tidak bersetuju selepas melihat wanita terbabit bersikap pentingkan diri sendiri.

Orang ramai menyatakan perbuatan itu salah dari segi undang-undang di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987, Bahagian “Gangguan dan desakan menyalahi undang-undang”.

Netizen juga mahu wanita itu dan pihak terlibat dikenakan tindakan oleh PDRM kerana sudah jelas terbukti dia melakukan kesalahan secara terang-terangan.

SUMBER GAMBAR: TIKTOK @JALANBASAH1

SUMBER GAMBAR: TIKTOK @JALANBASAH1

SUMBER GAMBAR: TIKTOK @JALANBASAH1

Untuk makluman, penalti untuk kesalahan ini adalah denda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga 6 bulan dan jumlah penalti serta tempoh hukuman penjara akan menjadi lebih bagi kesalahan berikutnya di bawah Seksyen 119.

Bagi sesiapa menghadapi situasi seperti ini dan mempunyai bukti rakaman gambar atau video, boleh membuat laporan terus di balai polis berdekatan.