[Video] Wanita dakwa jiran kepada jiran ‘punya tambah 2 inchi’ lepas ambik vaksin

[Video] Wanita dakwa jiran kepada jiran ‘punya tambah 2 inchi’ lepas ambik vaksin

 

PELBAGAI mit0s mengenai vaksin. Yang pasti pengambilan vaksin tidak hanya mengurangkan gejala serius dan kes kematian membabitkan jangkitan C0VID-19, tetapi bukti terbaharu menunjukkan ia dapat mengurangkan risik0 penularan virus berjangkit itu kepada orang lain.

Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Zamberi Sekawi, berkata penerima vaksin C0VID-19, masih boleh dijangkiti wabak itu tetapi kuantiti virus dalam badan pembawa adalah sedikit sekali gus menyebabkan kadar kebolehjangkitan atau R naught (Rt), semakin rendah.

Jiran Tambah 2 Inchi

Namun lain pula pengalaman yang diceritakan oleh wanita ini

Dalam video tersebut, wanita tersebut mendakwa jiran kepada jiran dia telah mengalami penambahan ukuran pada alat sulit sebanyak 2 inci. Tidak pasti sama ada perkara tersebut benar-benar berlaku atau beliau hanya sekadar bergurau

Berikut rakaman

Rata-rata netizan agak terkejut dengan pengakuan berani wanita tersebut

Sudah lengkap dua dos vaksin, selamatkah kita bersalaman dengan orang lain?

SEJAK pandemik melanda, kita perlu melakukan penjarakan sosial dengan menjaga jarak sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain.

Selain itu, kita juga tidak disarankan untuk melakukan kontak dengan orang lain seperti bersalaman dan perlu kerap mencuci tangan menggunakan sabun atau pembersih tangan.

Bagaimanapun suntikan vaksin Covid-19 telah membuatkan peraturan norma baharu itu semakin longgar di beberapa negara. Meskipun belum pulih seperti biasa namun ada yang sudah mula menjalani aktiviti di luar rumah selepas mendapatkan vaksin.

Namun persoalannya adakah selamat untuk melakukan sentuhan seperti bersalaman meskipun kita sudah mendapatkan suntikan vaksin?

Suntikan vaksin Covid-19 dapat melindungi diri daripada kesan dan gejala teruk sekiranya terdedah kepada virus itu.

Ahli pulmonologi dari Cleveland Clinic, Akhil Bindra menjelaskan individu yang sudah mendapatkan vaksin sangat kecil risikonya terdedah kepada Covid-19.

“Vaksin dapat memberikan perlindungan terhadap virus dengan memperlambatkan penyebaran penyakit,” katanya.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga memaklumkan bahawa mereka yang sudah mendapat suntikan vaksin lengkap iaitu sebanyak dua dos boleh melakukan aktiviti tanpa perlu memakai pelitup muka atau membuat penjarakan sosial kecuali dalam situasi tertentu.

Kita disarankan untuk terus memakai pelitup muka meskipun sudah menerima vaksin.

Bagaimanapun kata Akhil, itu bukan bererti seseorang boleh menjalani kehidupan sesuka hati tanpa mempedulikan orang lain sebaliknya kita sangat disarankan untuk terus mengamalkan SOP ditetap dalam membendung penularan wabak.

“Jika anda tidak bersedia untuk bersalaman dengan orang lain, jangan buat. Adalah lebih baik terus mengamalkan langkah-langkah keselamatan kerana bukan semua orang sudah mendapat vaksin.

“Apatah lagi sekiranya orang yang anda temui mempunyai tanda-tanda sedang s4kit, jadi lebih baik elakkan,” katanya.

Meskipun sudah mendapat vaksin, Akhil memberitahu kita masih perlu menjaga kebersihan dengan baik termasuk meneruskan rutin kerap membasuh tangan selain memakai pelitup muka ketika berada di kawasan sesak.

Sumber: trending sangat