Upin Ipin mahu guna duit simpanan bantu Selangor FC bayar denda RM100,000 MFL

Upin Ipin mahu guna duit simpanan bantu Selangor FC bayar denda RM100,000 MFL

 

Dua beradik mahu guna duit simpanan untuk membantu meringankan beban yang ditanggung oleh pasukan bola sepak Selangor FC selepas didenda Liga Bolasepak Malaysia (MFL), semalam.

Hasrat murni dua beradik itu dikongsikan oleh bapa mereka menerusi sebuah hantaran di platform Facebook.

Menerusi hantaran tersebut, bapa mereka dikenali Ng Chee Kean berkata, anak-anakya sanggup menggunakan duit tabung latihan bola sepak yang disimpan setiap hari bagi membantu kelab Gergasi Merah.

“Upin Ipin (nama timangan anak-anak) ada tabung free kick. Mereka kata nak dermakan kepada Selangor FC bagi membantu bayar denda MFL sikit-sikit.

“Kalau mereka tak cukup, mereka akan buat lagi free kick gol,” katanya.

Menurut si bapa, anak-anaknya mahu membantu atas dasar sikap tolong-menolong Selangor terhadap mereka selama ini.

“Kepada Malaysian Football League (MFL), ambil duit budak-budak yang susah payah kumpul tiap-tiap hari dari latihan bola sepak,” katanya lagi.

Hasil tinjauan, dua anak Chee Kean iaitu  Ng Ho Race, 8, dan Ng Ho Wie, 9, dihantar ke Sekolah Bola Sepak Selangor FC bagi mengasah bakat mereka terutama dalam arena bola sepak sehingga mewakili skuad bola sepak Selangor.

Terdahulu, Sultan Selangor dukacita dan murka dengan keputusan MFL susulan keputusan denda yang dikenakan terhadap pasukan Selangor FC susulan penarikan diri daripada saingan Piala Sumbangsih Mei lalu.

Dalam kenyataan MFL sebelum ini,  hukuman berkenaan diputuskan secara sebulat suara oleh Ahli Lembaga Pengarah yang hadir ke mesyuarat untuk membincangkan kes berkenaan.

Selangor FC dikenakan hukuman denda sebanyak RM 100,000 dengan denda berkenaan akan diserahkan kepada badan kebajikan yang akan diputuskan kelak.

Selain itu, kelab berkenaan juga perlu membayar pampasan kerugian yang ditanggung Johor Darul Ta’zim (JDT) selaku tuan rumah dalam Perlawanan Sumbangsih dan juga kepada MFL.

Malah, pasukan berkenaan berdepan hukuman pemotongan tiga mata dan perlu beraksi tanpa penyokong pada perlawanan menentang JDT di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya pada perlawanan ke-14 Liga Super.