Umur baru 45 tahun sudah ada RM1 juta simpanan dalam KWSP, lelaki ini kongsi caranya

Umur baru 45 tahun sudah ada RM1 juta simpanan dalam KWSP, lelaki ini kongsi caranya

 

Dalam pencapaian kewangan yang luar biasa, seorang profesional teknologi maklumat berusia 45 tahun di Malaysia telah mencapai satu kejayaan yang diidamkan ramai iaitu mengumpul lebih RM1 juta dalam akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menerusi pengurusan kewangan yang bijak, simpanan yang konsisten, dan kerjaya yang strategik, individu ini adalah contoh bagaimana seseorang itu mampu mencapai tahap kewangan yang baik melalui disiplin diri.

Kisah ini dikongsikan oleh seorang pengguna media sosial bernama Nur Fadhli Bassar yang memberi penerangan tentang perjalanan sahabatnya – seorang profesional teknologi maklumat.

Nur Fadhli menekankan lima strategi utama yang telah menyumbang kepada kejayaan kewangan rakannya.

“Macam mana dia boleh kumpul sejuta dalam KWSP? Daripada apa yang dia bagi tau aku, semua orang boleh buat. Pertama, mesti ada kerja yang stabil dan gaji yang cukup.

“Kedua, kena mencarum dalam KWSP lah. Dia carum 11% kemudian naikkan ke 12% dan 13%. Majikan dia pun mencarum juga. Berapa % bahagian majikan dia bagi, aku tak tau.

“Ketiga, dia tak sentuh duit KWSP jika tak perlu. Tengok masa PKP dulu berapa ramai terkesan. Dia steady, maka aku beranggapan dia ada simpanan kecemasan yang cukup.

“Keempat, dia tingkatkan caruman dengan cara tinggikan gaji dengan cara job hopping (boleh minta gaji lebih tinggi daripada majikan baru). Dia dah tukar majikan 8 kali.

“Kelima, dia bayar zakat (wajib dan untuk cari keberkatan). Bila berkat, Tuhan tambah lagi. Dan aku assume dia ada juga buat projek sedekah jariah yang lain,” kongsi beliau.

Dengan KWSP mengisytiharkan kadar dividen 5.4% pada 2023, beliau memperoleh jumlah yang besar, menonjolkan potensi gaya hidup persaraan yang selesa.

Nur Fadhli percaya jika rakannya itu terus bersungguh-sungguh menguruskan simpanan, dia boleh bersara dengan selesa dengan pendapatan bulanan yang lumayan.

Dengan unjuran yang menunjukkan bahawa simpanan KWSP boleh melebihi RM2 juta pada usia 60 tahun, prospek menikmati pencen bulanan sebanyak RM10,000 boleh dicapai.

Kisah rakannya ini adalah inspirasi bagi individu yang mencari keselamatan dan kestabilan kewangan.

Melalui simpanan yang berdisiplin, keputusan kerjaya yang strategik, dan pengurusan kewangan yang berhemat, beliau telah menunjukkan potensi untuk mencapai sesuatu yang luar biasa dalam perancangan persaraan.