Tular murid sekolah rendah pakai kasut Nike pergi kelas, ramai terkejut bila tahu harga sebenar

Tular murid sekolah rendah pakai kasut Nike pergi kelas, ramai terkejut bila tahu harga sebenar

 

Dalam dunia fesyen dan kasut, terdapat pelbagai jenis kasut tiruan yang beredar di pasaran.

Namun, tidak semua kasut yang kelihatan aneh adalah palsu.

Menurut Noodou, seorang netizen Taiwan berkongsi pengalaman mengejutkan di media sosial apabila melihat seorang murid sekolah rendah memakai sepasang kasut Nike yang kelihatan ganjil kerana logo Nike yang terbalik.

Kasut tersebut dikatakan bernilai 45,800 TWD (RM6,629).

Netizen itu menulis, “Adakah ibu bapa zaman sekarang terlalu memanjakan anak-anak mereka? Tunggu, dia masih murid sekolah rendah!”

Dalam catatan mereka, netizen itu membuat beberapa risikan bagi mencari maklumat mengenai kasut tersebut dalam talian.

Hasil carian mendapati bahawa kasut yang dipakai oleh murid sekolah rendah itu adalah model kolaboratif oleh siri AIR JORDAN Nike dengan rapper Amerika, Travis Scott.

Ramai yang beranggapan bahawa kasut tersebut adalah tiruan kerana logo Nike yang terbalik.

“Adakah mungkin ia versi Taobao?” tanya seorang netizen. Seorang lagi berkata, “Terdapat banyak barangan tiruan, jadi jangan ambil serius perkara ini.”

Namun, kasut tersebut mungkin adalah pasangan asli Travis Scott x Air Jordan 1 Low OG ‘Reverse Mocha’, yang kini dijual di kedai dalam talian dengan harga melebihi RM7,399.

Kejadian ini menimbulkan perdebatan dalam kalangan netizen mengenai kasut berjenama dan tiruan.

Di zaman di mana fesyen menjadi satu bentuk ekspresi diri, memiliki barangan berjenama sering kali menjadi kebanggaan, terutamanya apabila ia adalah edisi terhad atau kolaboratif dengan selebriti terkenal.

Namun, ia juga membuka mata tentang betapa mudahnya kita tertipu dengan barangan tiruan.

Justeru, penting untuk pembeli lebih berhati-hati dan melakukan penyelidikan mendalam sebelum membeli kasut berjenama mahal.

Bagi ibu bapa, kejadian ini mungkin menjadi pengajaran tentang kepentingan mengajar anak-anak tentang nilai wang dan berhati-hati dalam berbelanja, walaupun untuk barangan fesyen.