Tular dakwaan haram pakai baju warna ‘brick orange’, individu ini jelaskan hukumnya

Tular dakwaan haram pakai baju warna ‘brick orange’, individu ini jelaskan hukumnya

 

Seorang wanita berkongsi penjelasan berkenaan hukum pakai baju warna brick orange selepas terdapat kenyataan mengharamkan pemakaian warna berkenaan.

Sebelum ini, tular di media sosial satu perkongsian melarang orang ramai untuk memakai pakaian berwarna ‘brick orange’ atau jingga pada raya tahun ini.

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Ummu Naielah telah memuat naik satu penjelasan berkenaan larangan memakai pakaian berwarna jingga.

Menurut Ummu, hukum larangan memakai warna jingga bukan haram mutlak namun mempunyai faktor yang bergantung pada konteks zaman.

“Memandangkan viral baru-baru ni trend baju raya tahun ini warna ‘brick orange’ kemudian ada yang keluarkan hukum tentang larangan memakai warna oren.

“Hadis itu sebenarnya bukan haram mutlak, tapi ada illatnya (faktor) bergantung pada konteks zaman, jadi saya rumuskan lima point,” katanya.

Ummu berkata larangan memakai warna merah, oren atau kuning ini hanya khusus buat lelaki dan orang ramai perlu faham faktor pengharaman ini.

“Kena faham illat yang menyebabkan pengharamannya ketika itu, termasuk fiqh waqi’.

“Di zaman itu, fabrik warna merah/oren/kuning yang dicelup zafron atau usfur adalah dilarang kerana ia perhiasan bagi kaum wanita.

“Namun zaman sekarang sudah tidak larangan ini tak sah kerana fabrik moden kebanyakannya terhasil dari pewarna sintetik,” jelasnya.

Tambah Ummu, hukum memakai baju warna merah atau jingga kembali kepada asal iaitu harus kerana tiada unsur pewarna dari tumbuhan zafron.

“Hukum memakai baju warna merah atau jingga kembali kepada asal iaitu harus kerana tiada unsur pewarna dari zafron yang menjadi faktor pengharamannya.

“Takde isu menyerupai sami buddha dalam hal ini,” kongsinya.

Terdahulu, tular satu dakwaan daripada seorang individu menyatakan haram bagi orang Islam untuk memakai pakaian berwarna jingga.

Menerusi satu tangkap layar yang dimuat naik oleh Rozy Razit di Facebook, individu berkenaan meminta agar orang ramai tidak mengikut warna tema raya yang tular bagi tahun ini iaitu jingga kerana ianya haram di sisi agama.

“Jingga konon warna tema raya viral tahun 2024 ni, tolong jangan ikut kita sebagai umat Islam.

“Diriwayatkan Muslim dari Abdullah bin Umar, Nabi Muhammad SAW melihatku memakai dua kain yang berwarna jingga.

“Kemudian beliau bersabda, ini adalah baju orang kafir, maka jangan dipakai,” dakwa individu terbabit.

Dalam pada itu, individu itu juga mendakwa terdapat hadis yang menyatakan Rasulullah melarang memakai pakaian berwarna jingga kerana ianya dicelup pewarna.

Pada ruangan kapsyen, Rozy Razit jelas tidak menyokong pernyataan tersebut dan berkata hadis yang diberikan individu berkenaan tidak sahih.