Tolong basuh dulu sebelum makan, baik kurma fresh, sejuk beku atau kering

Tolong basuh dulu sebelum makan, baik kurma fresh, sejuk beku atau kering

 

Kurma ini jadi cukup terkenal bila tiba bulan puasa. Sebab ramai yang tahu dan faham khasiatnya pada mereka yang ambil pada bulan Ramadan ini.

Sayangnya, dalam pada nak dapatkan khasiat kurma itu rupanya tak seratus peratus kurma itu sendiri dalam keadaan bersih. Proses memetik sampailah kepada pembungkusan memungkinkan kurma ini melalui perjalanan pemprosesan yang panjang.

Sebagai pengguna, kenalah lebih teliti dengan makanan yang bakal diambil itu. Puan Niena Samsir berkongsi pesanan agar anda membasuh terlebih dahulu kurma yang dibeli. Dan ini alasannya.

Tolong Basuh Dulu Kurma fresh, Sejuk Beku Atau Kering

Perlu ke basuh kurma sebelum makan?

Ok, ni ummi nak tunjuk kenapa kita WAJIB cuci kurma sebelum makan. Nampak tak, ada kesan pasir pada kurma?

Kalau beli, tak de kesan pasir, mungkin supplier tu dah bersihkan tapi bukan dengan cara basuh tau. Mereka hanya lap dengan kain basah. (Agak-agak bersih ke?)

Tak kisah lah awak beli kurma fresh, kurma sejuk beku atau kurma kering, tolong lah basuh dulu. Ajarkan juga mak ayah di kampung.

Kadang-kadang ada yang mengadu lepas makan kurma batuk, sakit perut dan macam-macam penyakit datang. Sampai ada yang serik nak makan kurma.

MUNGKIN IA BARU BAGI KITA UNTUK CUCI KURMA, TAPI SUPPLIER KURMA PUN SARANKAN PADA UMMI, CUCILAH KURMA SEBELUM MAKAN. TAKKAN TERJEJAS RASA KURMA KALAU KITA CUCI. CUMA, SELLER TAK BOLEH NAK CUCI KAN UNTUK KITA, BIMBANG NANTI KURMA ROSAK TAK TAHAN LAMA.

So, kita lah kena cakna dengan kebersihan kurma sebelum kita nak makan. Ni ummi tunjuk keadaan sebenar kurma yang datang dari ladang kurma.

kurma-fresh

Cara Cuci Kurma

Lepas ni, jangan ambil mudah tau.

Cara nak bersihkan kurma :

  • Rendam dulu dalam air garam dalam 5 – 10 minit.
  • Lepastu bilas dengan air bersih.
  • Kemudian tapis, kalau nak lebih baik.
  • Jemur di bawah panas terik matahari. Nanti kurma jadi juicy semula.
  • Tapi, kalau nak cepat, tak yah jemur. Tapis je lepas tu boleh terus makan.
  • Simpan dalam peti sejuk, in shaa allah tahan lama.

Maaf kalau ada yang tak sependapat. Ummi kongsi sebab sayang. Berniaga, bukan nak duit semata, tapi ummi bertanggungjawab untuk educate pelanggan untuk makan kurma dengan cara yang bersih.

Penting untuk kita menjaga kebersihan lagi-lagi berkaitan apa yang kita makan dan ambil hari-hari. Semoga lebih prihatin.