“Terpedaya hasutan syaitan” – Anak pemilik Axia TBY dedah pesalah sudah serah diri pada AJK masjid & mohon maaf

“Terpedaya hasutan syaitan” – Anak pemilik Axia TBY dedah pesalah sudah serah diri pada AJK masjid & mohon maaf

 

Sejak semalam, kecoh di media sosial mengenai pasangan berduaan di dalam kereta Axia di kawasan masjid sehingga undang pelbagai reaksi ramai.

Kejadian tersebut telah menyebabkan pemilik kereta Axia itu teruk dikecam netizen bahkan dilabel kaki maksiat sedangkan perbuatan tersebut dilakukan individu lain yang meminjam kenderaan terbabit.

Dalam perkembangan baharu, anak kepada pemilik kereta Axia, Hilmi Hamdan tampil sekali lagi membuat kenyataan terakhir  memberitahu pelaku memohon maaf atas perbuatan yang telah mencemarkan nama baik keluarganya.

“Ini adalah kenyataan terakhir saya berkaitan kes tular,  pesalah telah meminta maaf kepada keluarga kami. Pasangan lelaki dan perempuan itu telah hubungi ahli keluarga kami melalui panggilan telefon.

“Keluarga kami di Terengganu, manakala pesalah berada di Kuala Lumpur. Pesalah lelaki telah “serah diri” kepada pihak AJK masjid Gombak Utara di mana kesalahan itu dibuat.

“Dia menemui sendiri perakam, tukang viral, dan beberapa AJK Masjid. Katanya ada kesefahaman antara kedua-dua pihak sebagai syarat permohonan maaf diterima,” ujar Hilmi menerusi Facebook.

Pemilik Axia dedah pelaku mohon maaf

Tambah Hilmi lagi, dia enggan untuk mendedahkan wajah pelaku memandangkan mahu menjaga aib dan berharap kejadian yang berlaku memberi pengajaran buat kedua-dua belah pihak terlibat.

Jelasnya, berkemungkinan pada hari kejadian pelaku tidak sedar akan perbuatannya disebabkan oleh terpedaya dengan hasutan syaitan.

“Ada yang minta kami dedahkan muka pesalah sebagai tanda kami tak tipu. Malah ramai juga yang minta kami suruh pesalah itu sendiri membuat kenyataan maaf secara terbuka atas kes “kawan khianat kawan”.

“Minta maaf sahabat-sahabat, agama ajar kita supaya jangan jadi pendendam. Pesalah adalah rakan baik adik saya. Dia juga pernah bertandang ke rumah kami di Terengganu.

“Pesalah yang kami kenal adalah seorang kawan yang baik, cuma mungkin pada hari kejadian dia sedikit “terbabas” dan terpedaya dengan hasutan syaitan. Semoga Allah ampuni dosa mereka.

“Kalau kami dedah muka pesalah, bermakna kami telah membunuh masa depan seorang anak muda yang terkhilaf hari ni, yang boleh jadi akan menjadi seseorang yang berjasa pada masa akan datang,” katanya lagi.

Hilmi juga memaklumkan individu yang menularkan video terbabit telah meminta maaf atas tindakannya yang telah mengundang fitnah ke atas pemilik Axia berkenaan di media sosial.

Sementara itu, pihak Masjid Gombak Utara dalam satu kenyataan memohon kerjasama daripada orang ramai untuk menurunkan video tular tersebut bagi mengelakkan fitnah terus berlarutan.