TERKINI | Satu kes COVID-19 varian UK dikesan di Malaysia – Dr Noor Hisham

TERKINI | Satu kes COVID-19 varian UK dikesan di Malaysia – Dr Noor Hisham

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini memaklumkan satu kes COVID-19 varian UK B.1.1.7 telah dikesan di Malaysia.

Perkara itu disahkan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah menerusi kenyataan di laman Facebooknya sebentar tadi.

Menurutnya, kes tersebut dikesan menerusi seorang pengembara yang mempunyai sejarah perjalanan ke United Kingdom pada bulan Disember 2020.

“Pengembara tersebut didapati positif pada 28 Disember 2020 dan telah diasingkan untuk rawatan lanjut.

“Sejak Oktober 2020, KKM telah melakukan pemantauan terhadap kesemua pengembara dari negara-negara yang telah melaporkan kes mutasi varian UK B.1.1.7 ini termasuk United Kingdom, Belanda, Singapura, Turki, Filipina dan India.

“Sebanyak 968 sampel telah diuji sejak Oktober 2020 dan telah melakukan genome sequencing bagi mengesan jenis mutasi UK B.1.1.7 ini kepada 24 sampel,” jelas Dr Noor Hisham.

Katanya, setakat 11 Januari 2021, tiada penularan dalam negara telah dikesan berkaitan virus mutasi UK B.1.1.7 tersebut.

“KKM melalui Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan CPRC Kebangsaan akan sentiasa memantau perkembangan mutasi UK B.1.1.7 ini dan akan memaklumkan dari semasa ke semasa.

“Walaupun mutasi UK B.1.1.7 ini tidak didapati menyebabkan simptom yang teruk, namun, ia boleh menular dengan mudah dan cepat.

“Orang ramai dinasihati agar sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri dengan kerap membasuh tangan, memakai pelitup muka di tempat awam, dan menjaga penjarakan fizikal setiap masa,” katanya lagi.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kes-covid19-varian-uk-dikesan-di-malaysia-dr-noor-hisham-277225