Terkini!! Saarani Menteri Besar Perak yang baharu

Terkini!! Saarani Menteri Besar Perak yang baharu

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah telah memperkenan untuk melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Tampan, Datuk Saarani Mohamad sebagai Menteri Besar Perak.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor dalam satu kenyataan berkata ia selepas Sultan Nazrin mempertimbang cadangan serta yakin Saarani memperoleh sebahagian besar ADUN.

“Baginda menetapkan 24 Rabiulakhir 1442 bersamaan 10 Disember 2020 jam 11 pagi untuk istiadat mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar di Istana Iskandariah, Perak,” memetik kenyataan yang dibaca oleh Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Annuar Zaini.

Saarani, 59 adalah anak kelahiran Lenggong, Perak dilahirkan pada 13 Mac 1961.

Beliau yang berumah tangga dengan Datin Aezer Zubir yang merupakan pesara guru dikurniakan lapan orang cahaya mata.

Saarani yang memperoleh Diploma Sains serta Pendidikan (Fizik dan Matematik) dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), kemudian melanjutkan pendidikan ke peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang pengurusan sumber manusia di Open University Malaysia (OUM).

Beliau yang menjadi ADUN Kota Tampan selama empat penggal itu pernah berkhidmat bersama tiga Menteri Besar Perak terdahulu iaitu Tan Sri Tajul Rosli Ghazali, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Ahli politik berpengalaman ini juga pernah menjadi Ketua Pembangkang di DUN Perak sewaktu Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negeri itu pada 2018.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/sultan-perak-perkenan-lantik-saarani-sebagai-mb-baharu-272396