Terkejut ular sawa tumpang tengok Piala Dunia

Terkejut ular sawa tumpang tengok Piala Dunia

 

Keasyikan sebuah keluarga di Kampung Parit Mat Ali, Kuala Kurau menonton perlawanan bola sepak Piala Dunia di antara Poland dan Arab Saudi, terbantut apabila dikejutkan oleh kehadiran seekor ular sawa sepanjang lima meter di atas alang bumbung rumah malam tadi.

Bekas Ahli Jawatankuasa Pembangunan, dan Keselamatan Kampung (JPKK) Parit Mat Ali, Azhar Maturidi, berkata sebelum kejadian itu, dia terdengar bunyi bising kucing seperti bergaduh dari luar rumah.

Katanya, sebaik ditinjau, dia terkejut apabila mendapati seekor ular sawa sedang memanjat tiang dan cuba memasuki siling rumah melalui kerangka bumbung.

“Mulanya kami ingatkan bunyi kucing bergaduh, namun sebaik pintu utama dibuka, saya terperanjat apabila mendapati seekor ular sawa sedang menjalar melalui tiang roman yang berada di luar rumah dan cuba menyelinap masuk melalui siling rumah.

“Bagaimana pun ular sawa itu berjaya diturunkan dan ditangkap oleh sekumpulan anak muda yang datang membantu.

“Usaha menangkap ular itu mengambil masa sekitar 10 minit dan kemudiannya diserahkan kepada Agensi Pertahanan Awam Malaysia (APM) untuk tindakan mereka,” katanya ditemui media.

Azhar berkata, dia dan keluarga tidak menyangka kejadian itu yang pertama berlaku di kawasan rumahnya.