Tayar meletup, bas bawa 44 pelajar matrikulasi terbakar

Tayar meletup, bas bawa 44 pelajar matrikulasi terbakar

 

Sebuah bas membawa 44 pelajar kolej matrikulasi terbakar di Kilometer 35 Jalan Raya Timur Barat dekat Hentian Titiwangsa di sini, pada Sabtu.

Kejadian sekitar jam 2 petang itu dipercayai berlaku apabila satu tayar belakang bas berkenaan meletup dan mengakibatkan kebakaran.

Ketika kejadian, semua pelajar Kolej Matrikulasi Kedah itu dalam perjalanan balik dari Kelantan ke Changlun bersama dua lagi bas ekspres lain secara konvoi.

Difahamkan, kebakaran itu berlaku daripada percikan api yang terhasil daripada tayar bas yang meletup sewaktu dalam perjalanan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Gerik, Mohd Azizan Aziz berkata, kejadian bagaimanapun tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa.

Menurutnya, pemandu dan penumpang terlibat berjaya menyelamatkan diri dengan segera keluar dari kenderaan terbabit sejurus menyedari kebakaran berlaku.

“Kebakaran telah memusnahkan 85 peratus bahagian bas tersebut.

“Seramai lapan anggota terlibat melakukan pemadaman selama 57 minit sehingga selesai sepenuhnya,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, pada Sabtu.

Beliau berkata, kerja-kerja ‘overhaul’ turut dijalankan di tempat kejadian bagi memastikan tiada lagi unsur yang boleh mengakibatkan kebakaran berulang.

“Operasi tamat sepenuhnya pada jam 3.48 petang,” katanya.

Sinar Harian dimaklumkan, penumpang yang terbabit akan meneruskan perjalanan ke Kedah menaiki sebuah bas bantuan yang dihantar pihak syarikat bas terbabit.