Tangmo Nida didakwa ambil insurans kemalangan 10 bulan lalu bernilai RM130 ribu, namakan anak pengurus sebagai waris

Tangmo Nida didakwa ambil insurans kemalangan 10 bulan lalu bernilai RM130 ribu, namakan anak pengurus sebagai waris

 

KES kematian aktres Tangmo Nida nampaknya masih menjadi misteri dan hangat diperkatakan dalam kalangan netizen.

Pelbagai persoalan berlegar-legar dalam fikiran tentang apa sebenarnya yang berlaku antara mereka sehingga menyebabkan kemalangan maut aktres terkenal itu.

Tak kurang juga teori dan spekulasi mula muncul yang mengesyaki kemalangan itu dirancang oleh pihak tertentu.

Terbaharu, aktres Anna TV Pool mendedahkan Tangmo Nida baru sahaja mengambil insurans perlindungan kematiannya 10 bulan lalu.

Dakwa Anna, Tangmo menamakan anak angkatnya, Easter sebagai penerima faedah.

Easter merupakan anak kepada pengurusnya Kratik yang tinggal di rumah Tangmo.

Perlindungan insurans kemalangan itu bernilai 1 juta Bath iaitu kira-kira RM130,000.

tangmo

Polis jumpa bukti lain, 5 individu mungkin didakwa

Dalam perkembangan lain, kesemua lima individu dalam bot lagu bersama pelakon Tangmo Nida mungkin berdepan dakwaan kecuaian yang membawa kematian dan kenyataan palsu kepada polis.

Lima rakannya iaitu Idsarin “Gatick” Juthasuksawat, pengurus Tangmo; Wisapat “Sand” Manomairat; Nitas “Job” Kiratisoothisathorn; Tanupat “Por” Lerttaweewit, pemilik bot; dan Phaiboon “Robert” Trikanjananun.

Dua daripadanya iaitu Tanupat dan Phaiboon telah pun didakwa kerana mengendalikan kapal tanpa lesen dan kecuaian yang membawa kepada kematian.

Bukti baharu muncul apabila Bahagian Penindasan Jenayah Teknologi (TCSD) mengesan telefon Tanupat dan mendapati dia telah mengaku kepada salah seorang daripada beberapa orang yang dirujuk melalui telefon bahawa Phaiboon memandu bot itu ketika Nida terjatuh.

Disebabkan kekurangan pengalaman dalam menggerakkan bot, Phaiboon dilaporkan hilang kawalan dan mendorong Nida yang berada di belakang bot memegang Wisapat kerana bimbang terjatuh.

tangmo1

Takut diseret ke dalam sungai, Wisapat mendakwa dia mengalihkan kaki sehingga menyebabkan Nida terjatuh ke sungai dan mengakibatkan paha kanan aktres itu terkena kipas bot, kata sumber.

Polis akan memanggil kelima-limanya untuk pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan memberikan kenyataan palsu kepada penyiasat, kata sumber itu.

Satu lagi sumber yang merupakan anggota pasukan Polis Wilayah 1, berkata Nitas telah memberikan kenyataan bercanggah tentang cara bot itu dikendalikan pada malam kejadian berlaku.

Dia satu-satunya saksi yang memberitahu penyiasat bahawa bot itu tersentak secara tiba-tiba, menyebabkan Nida terjatuh ke dalam sungai, kata sumber.

Phaiboon gagal menghadiri lakonan semula polis mengenai kejadian malam Khamis, menggunakan bot laju model yang sama. Dia mendakwa mengalami tekanan darah tinggi, kata sumber itu.

Mayat Tangmo, 37, ditemui pada Sabtu selepas tiga hari dilaporkan terjatuh dari sebuah bot di Sungai Chao Phraya.