Tak sampai hati, pemandu Myvi sanggup berhenti kereta dan bantu nenek ‘berkerusi roda’ tepi jalan

Tak sampai hati, pemandu Myvi sanggup berhenti kereta dan bantu nenek ‘berkerusi roda’ tepi jalan

Beberapa hari lepas, sebuah video mempamerkan seorang pemandu kereta Perodua Myvi menjadi tular apabila dia dilihat membantu seorang nenek berkerusi roda di tepi jalan.

Menerusi video yang dimuat naik oleh laman Facebook Info Roadblock JPJ/Polis berkenaan, pemandu wanita itu memberhentikan keretanya sebaik sahaja melihat nenek tersebut bersusah-payah mengayuh kerusi roda sambil melintas jalan.

Berhentikan kereta di persimpangan

Tanpa berlengah, dia keluar dari kenderaan dan terus berjalan ke arah nenek itu dan bertanya ke mana dia mahu pergi.

Setelah mengetahui destinasi nenek itu, wanita tersebut menolak kerusi roda menuju ke kereta Myvi berwarna putih miliknya dan membantu nenek terbabit untuk menaiki keretanya.

Namun, apa yang lebih mencuri tumpuan adalah dia sanggup mengangkat kerusi roda itu dan memasukkannya sendiri ke dalam kereta.

Selepas memastikan nenek itu telah berada dalam kereta, wanita terbabut memandu keretanya dipercayai untuk menghantar warga emas tersebut ke destinasi yang ingin dituju.

Tahniah ‘sis’

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen berasa kagum dengan kebaikan dan kesungguhan wanita itu. Dalam pada itu, mereka memuji tindakannya yang disifatkan berhati mulia.

Ramai yang baik, tak kira bangsa

Respek! Saling membantu tak kira agama dan bangsa

Susah nak jumpa insan cantik dan baik hati

Sumber: OMM, Info Roadblock JPJ/Polis