Tak nak ambil ‘booster dose’? Status vaksinasi anda akan bertukar kepada tidak lengkap!

Tak nak ambil ‘booster dose’? Status vaksinasi anda akan bertukar kepada tidak lengkap!

 

Sebelum ini, Kementerian Kesihatan ada buat kajian sama ada mahu menjadikan dos penggalak sebagai syarat lengkap vaksinasi ataupun tidak.

Kini, Khairy Jamaluddin telah menyatakan mana-mana individu penerima vaksin Sinovac yang sudah lengkap dua dos vaksinasi akan ditukarkan statusnya kepada ‘tidak lengkap’ jika tidak mengambil booster shot.

Perlu dapatkan dos penggalak sebelum atau pada Februari 2022

Menerusi laporan Kosmo, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyatakan, selepas status ditukar kepada tidak lengkap, automatik individu tersebut tidak layak menerima kemudahan yang diberikan kepada penerima dos lengkap Covid-19.

Status vaksinasi itu akan ditukarkan kepada tidak lengkap jika individu penerima vaksin Sinovac dan mereka yang berusia 60 tahun ke atas tidak mendapatkan suntikan dos penggalak selepas Februari 2022.

Sehingga hari ini, Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah meluluskan vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech, vaksin CoronaVac keluaran Sinovac dan vaksin AstraZeneca untuk digunakan sebagai dos penggalak.

Lanjutan daripada itu, pihak Jawatankuasa Kerja Teknikal (TWG) telah mengesyorkan dos penggalak diberikan kepada semua penduduk berusia 18 tahun dan ke atas.

Khairy menjelaskan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melalui Strategic Advisory Group of Experts on Immunisation (SAGE) mencadangkan untuk penerima dua dos lengkap Sinovac dan mereka yang berusia 60 tahun perlu mengambil dos penggalak, tanpa mengira jenis vaksin siri primer yang terdahulu.

Keperluan itu adalah bagi mengekalkan status vaksinasi lengkap dan cadangan ini telah disahkan oleh Mesyuarat Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi Covid-19-Booster (CITF-B) pada 8 Disember lalu.

Sehubungan itu, individu dalam kumpulan yang dinyatakan di atas iaitu semua penerima dos lengkap vaksin Sinovac dan individu berusia 60 tahun ke atas perlu mendapatkan suntikan dos penggalak selewat-lewatnya pada Februari 2022.

Jadi, siapa yang dah berpeluang untuk dapatkan dos penggalak, jangan ditangguh lagi. Terus dapatkan dos ketiga itu untuk pastikan status vaksinasi anda kekal lengkap. Sekarang pun dah banyak klinik dan pusat pengambilan vaksin (PPV) buat walk-in untuk booster shot ni. Dah tak ada alasan untuk tak ambil okay?