Starbucks umum tutup kesemua 7 cawangannya

Starbucks umum tutup kesemua 7 cawangannya

 

Rangkaian minuman berasaskan kopi yang tersohor diserata dunia Starbucks, akhirnya terpaksa mengambil keputusan menutup kesemua 7 cawanganya.

Salah seorang jurucakap Starbucks San Francisco memaklumkan keputusan penutupan tersebut merupakan salah satu daripada bahagian portfolio syarikat.

“Setiap tahun sebagai kursus perniagaan standard, kami akan menilai portfolio kedai untuk memenuhi keperluan komuniti dan pelanggan kami,” kata jurucakap Starbucks.

Pihaknya sentiasa komited kepada San Francisco secara keseluruhannya dan telah membuka tiga kedai lain di kawasan itu dalam tempoh enam bulan lalu.

Dalam kenyataan mereka, jurucakap Starbucks berkata dedikasi mereka kepada San Francisco tidak goyah walaupun telah ditutup.

Jenama itu sentiasa mengenal pasti kedai yang memerlukan pelaburan atau pengubahsuaian, termasuk empat kedai pada masa ini.

Difahamkan, pelaburan itu dilaporkan bernilai $2.5 juta.

Seorang pegawai syarikat mengesahkan bahawa semua pekerja tidak akan diberhentikan malah, akan ditawarkan untuk berpindah ke lokasi lain.

“Kami akan terus mendengar keperluan rakan kongsi kami (pekerja) untuk memastikan mereka boleh memberi tumpuan kepada pembuatan minuman dan mewujudkan hubungan dalam persekitaran yang mesra.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada setiap daripada anda atas kepimpinan dan sokongan anda terhadap rakan kongsi kami semasa kami menyampaikan berita ini,” ujarnya lagi.

Untuk rekod tujuh cawangan Starbucks terpaksa ditutup di kawasan pusat bandar San Francisco pada 22 Oktober lalu atas faktor keselamatan di mana kes jenayah terus berleluasa, penggunaan dadah dan wabak dari gelandangan lapor Daily Mail.