Selepas sumpah nak tukar agama, kini Sajat salahkan orang lain pula. Peguam ini beri respon padu tentang isu ini..

Selepas sumpah nak tukar agama, kini Sajat salahkan orang lain pula. Peguam ini beri respon padu tentang isu ini..

Hangat di media sosial apabila orang ramai memperkatakan isu usahawan kosmetik kntroversi Nur Sajad yang menghilangkan diri daripada ‘radar’ apabila gagal dikesan pihak berkuasa. Malah menerusi tinjauan di akaun media sosial, Sajad dilihat menyahaktifkan akaun Instagram miliknya.

Bukan itu sahaja, Sajad, 36 atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman melalui satu rakaman vdeo membuat pengakuan seolah-oleh berniat menukar agama. Bercakap mengenai perkara itu, seorang peguam popular yang sering membicarakan berkaitan isu semasa tampil berkongsi pendapat beliau di FB.

Berikut perkongsian peguam Nor Zabetha;

Saya suka membaca-baca tulisan berkaitan psikoIogi dan gaya pemikiran orang. Saya cuba belajar sikap orang.

Tujuannya sebab mudah hendak faham dan hadam kenapa ada sikap sebilangannya begitu. Supaya saya juga tidak mengulangi sikap yang sama. Paling tidak boleh faham ada golongan ‘PIay victim’ ini. Susah saya hendak hadam.

Selalunya merekalah yang menjadi punca, kaki provokasi, yang suka bergaduh tetapi alih-alih ayatnya merekalah yang teraniaya, yang difitnah, yang disalah tafsirkan dan dikeji semua orang.

Selepas beberapa siri provokasi dan cari pasal, sudahnya orang sekeliling yang salah dan aniayakan dia. Dia tidak akan cuba mencari silapnya sendiri.

Saya membaca kes buruan Sajad. Saya juga mengikuti siri-siri ‘cari pasalnya’ sebelum ini itu.

Bergaduh dengan ntizen, mencarut, pergi Umrah berpakaian wanita, ada kekasih lelaki dan dipamerkan, menggambarkan diri itu wanita dan pelbagai lagi siri. Habis satu Malaysia dia langgar.

Apabila dipanggil untuk dkwaan di Mahkamh Syariah, dia punya hak membela diri. Dia boleh lantik peguam tetapi dia lari. Negara kita ini undng-undangnya bukan seperti negara-negara IsIam lain yang tegas terhadap orang seperti Sajad. Masih ada banyak ruang untuk membela diri. Masih ada peguam yang akan mewakili.

Kalau masih ingat dahulu ada sekumpulan transgender leIaki yang mencabar undng-undng Syariah di Negeri Sembilan bagi kesalahan berpakaian wanita sehingga ke Mahkamh Persekutuan kerana kata mereka undng-undng tersebut tidak selaras dengan kebebasan hak individu.

Malaysia ini banyak bagi ruang untuk hak setiap warganya didengar. Baru-baru ini juga diputuskan berkenaan sejauh mana kuasa Mahkamh Syariah dalam kes hbngan luar tabii’ sesama leIaki.

Hal-hal begini memang akan dihujahkan dan akan didebatkan di mahkamh. Jadi Sajad tidak perlu lari dan perlulah membela diri. Tidak perlu juga mengambarkan dia teraniaya oleh sistem.

Terkini Sajad dengan vdeonya tidak mahu jadi orang IsIam. Katanya dia bukan mengugut tetapi gambaran yang dia berikan seolah-olah penat ditekan-tekan begini.

Hmmm..Kalau tidak ada provokasi dari dirinya sendiri, setiap berlaku isu, pasti tidak berlaku tekanan.

Dia yang mulakan dan kemudian orang lain yang salah. Pelbagai vdeo, content dan pelbagai isu dia bangkitkan untuk menarik perhatian dan kemudian yang salah, netizen salah, pejabat agama salah,

Malaysia salah. Semualah salah.

Susah hendak faham sikap orang yang ‘pIay victim’ ini. Semua orang salah, dialah mangsa keadaan. Ini bukan sinetron. Aduh!

Sumber: FB Nor Zabetha