Selamba gaul air asam guna sarung tangan kuning, KKM tegur usahawan viral

Selamba gaul air asam guna sarung tangan kuning, KKM tegur usahawan viral

 

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tegur usahawan yang bertindak memakai sarung tangan berwarna kuning yang tidak sesuai digunakan dalam mengendalikan makanan.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh KKM di laman X, pihaknya menjelaskan sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) adalah paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran.

“KKM ingin memaklumkan penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan.

“Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran. Bagi mengelakkan pencemaran silang sarung tangan hendaklah dipakai untuk sekali guna sahaja.

“KKM ada menawarkan Pensijilan Gred Makanan (Food Grade) untuk bahan bersentuhan makanan termasuk sarung tangan dan pihak industri boleh memaparkan logo pensijilan tersebut pada produk yang dipersijilkan,” ujar KKM.

KKM tegur usahawan

Menjengah ke ruangan komen, ada netizen yang mempersoalkan tindakan usahawan tersebut memilih sarung tangan itu dalam menguruskan makanan.

Bukan itu sahaja, ada segelintir individu memberi saranan supaya pihak KKM mengeluarkan saman terhadap usahawan tersebut yang tidak mengikut standard piawaian mengendalikan makanan.

Malah, hasil tinjauan ke akaun TikTok @Dania Sedek mendapati terdapat seorang pegawai kesihatan KKM sudah menegur tindakan itu namun, dia telah diminta untuk datang menziarahi kilang usahawan tersebut.