Sekolah antarabangsa di Ipoh pula terima ancaman bom

Sekolah antarabangsa di Ipoh pula terima ancaman bom

 

Selepas di Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang, polis Perak pula mengesahkan menerima laporan sebuah sekolah antarabangsa di sini menerima ancaman bom menerusi emel pagi tadi.

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai perkara itu kira-kira jam 10.10 pagi.

Menurutnya, maklumat daripada seorang pegawai sekolah berkenaan mengatakan bahawa pihak pengurusan sekolah telah menerima emel daripada seorang individu yang tidak dikenali tentang ancaman bom di dalam bangunan sekolah tersebut.

“Pihak polis telah bertindak segera terhadap maklumat tersebut dan menjalankan pemeriksaan menyeluruh di dalam bangunan sekolah terbabit dengan bantuan Unit Pemusnah Bom (UPB), Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak,” katanya dalam kenyataan di sini.

Menurut Mohd Yusri, hasil pemeriksaan di seluruh bangunan sekolah mendapati tiada sebarang objek meragukan ditemui.

Tambahnya, selepas keadaan disahkan selamat, semua tenaga pengajar dan pelajar sekolah dibenarkan masuk semula ke dalam bangunan kira-kira jam 1.15 tengah hari.

“Pihak polis ingin memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menghantar e-mail ancaman bom palsu dengan sewenang-wenangnya sehingga mendatangkan ketakutan kepada orang awam dan menggugat ketenteraman awam,” tegasnya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 507 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu dilaporkan beberapa sekolah antarabangsa di sekitar Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang menerima ancaman bom.

Tujuh sekolah antarabangsa di Selangor di daerah Petaling Jaya, Shah Alam, Kajang, Subang Jaya, dan Kuala Langat turut menerima ancaman itu.

Manakala dua lagi sekolah di Wangsa Maju turut menerima ancaman melalui hantaran emel pagi tadi. 
 
Polis Pulau Pinang pula mengesahkan dua buah sekolah antarabangsa di Tanjung Tokong dan Jalan Sungai Pinang di negeri itu menerima ancaman bom hari ini.