“Saya telefon hari Khamis” – Imam dakwa hubungi ‘Tuhan’ sebelum sambut Aidilfitri awal

“Saya telefon hari Khamis” – Imam dakwa hubungi ‘Tuhan’ sebelum sambut Aidilfitri awal

Imam Masjid Aolia di daerah Panggang, Gunungkidul di Jogjakarta, Indonesia mendakwa beliau telah menghubungi ‘Tuhan’ sebelum menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama-sama jemaah masjid itu pada Jumaat.

“Saya tidak menggunakan (cara) perhitungan. Saya telefon kepada Allah. Ya Allah… hari ini (Khamis, 4 April 2024) sudah 29 (Ramadan), bilakah 1 Syawal?,” kata imam Sholeh Pranolo seperti dilaporkan portal berita suara.com.

Beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Mbah Benu kemudiannya telah diberitahu tarikh 1 Syawal jatuh pada Jumaat, 5 April 2024.

Menurut suara.com lagi, berdasarkan apa yang telah dimaklumkan kepadanya, Mbah Benu membuat keputusan untuk menyambut 1 Syawal bersama sebahagian jemaahnya pada Jumaat, 5 April 2024.

Sebelum itu, jemaah Masjid Aolia dilaporkan sudah mula berpuasa pada Khamis, 7 Mac 2024.

Pada Khamis lalu, portal berita Detiknews melaporkan, jemaah di daerah itu akan menunaikan solat sunat Hari Raya Aidilfitri di rumah imam Masjid Aolia di Kabupaten Gunungkidul.

Sementara itu, Ketua Bidang Urusan Agama Islam, Pejabat Wilayah Kementerian Agama, Jauhar Mustofa berkata, pihaknya tidak dapat memaksa jemaah Masjid Aolia mengikut penentuan hari raya seperti diputuskan pihak berkuasa.

“Kejadian itu bukan kali pertama berlaku, namun tahun ini ia jauh lebih awal (sambutan Aidilfitri berbanding keputusan yang diputuskan pemerintah),” jelasnya.

Berdasarkan Kalendar Hijrah Indonesia terbitan Kementerian Agama, 1 Syawal sepatutnya disambut pada Rabu, 10 April 2024.

@antaramegapolitan

ANTARA – Ribuan jamaah Masjid Aolia yang tersebar di Kecamatan Panggang, Kabupaten Gunungkidul, D.I. Yogyakarta merayakan Idul Fitri 1445 Hijriah lebih awal, pada Jum’at (5/4). Mereka mendatangi masjid-masjid Aolia di sejumlah titik untuk melaksanakan ibadah shalat Idul Fitri. (Imam Prasetyo Nugroho/Soni Namura/Ludmila Yusufin Diah Nastiti) -mutia #lebaran2024 #lebaranduluan #idulfitri1445h #lebihawal #shalatidulfitri #yogyakarta #viral #beritaviral antaramegapolitan antaranews

♬ suara asli – Antaramegapolitan – Antaramegapolitan