“Saya tak tahu perkataan Allah sensitif” – Hanya mahu jadi ‘keyboard warrior’, lelaki hina Islam mohon tak dipenjara

“Saya tak tahu perkataan Allah sensitif” – Hanya mahu jadi ‘keyboard warrior’, lelaki hina Islam mohon tak dipenjara

 

Juruteknik buat komen jelik hina Allah di penjara 6 bulan, “ ingatkan hal ini perkara kecil. Satu pengajaran buat keyboard worrior yang menulis  di media sosial khususnya pada isu sensitif seperti kalimah Allah yang mendatangkan amarah kepada umat Islam.

Seorang juruteknik, Chiok Wai Loong merayu agar tidak dipenjarakan  dan dikenakan hukuman ringan selepas mengaku bersalah menghina nama Allah.

“Saya orang Cina, kami ada tatu tuhan di pelbagai bahagian badan, ingatkan (isu ALLAH) perkara yang kecil,” katanya ketika merayu dikenakan hukuman ringan atas pertuduhan membuat hantaran jelik berkaitan kalimah ALLAH, di Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat.

Juruteknik aplikasi sosial, Chiok Wai Loong, 34, berkata, dia hanyalah seorang ‘keyboard warrior’ dan tidak pernah terlintas bahawa komen itu akan menyakiti perasaan orang lain.

Dia yang mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibaca di hadapan Hakim, Suzana Hussin, kemudiannya dihukum penjara enam bulan dan denda RM12,000.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komunikasi yang jelik, melalui perkhidmatan aplikasi Facebook, menggunakan nama profil ‘Chiok Wai Loong’ pada 18 Mac.

Ia dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain yang telah dilihat pada jam 3 pagi, hari sama, di Brickfields, di sini.

Juruteknik Buat Komen Jelik Di Penjara 6 Bulan, “Ingatkan Hal Stoking Tulis Kalimah Allah Perkara Kecil…”

Juruteknik Buat Komen Jelik Di Penjara 6 Bulan, “Ingatkan Hal Stoking Tulis Kalimah Allah Perkara Kecil…”

Pertuduhan dibuat mengikut Perenggan 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum bawah subseksyen 233(3) akta sama, yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM 50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan denda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan, jika sabit kesalahan.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Datin Kalmizah Salleh mencadangkan tertuduh dikenakan hukuman berat agar menjadi pengajaran kepada masyarakat.

“Sebanyak 24 laporan polis dibuat orang ramai berhubung isu ini yang mana ia menunjukkan keseriusan hantaran dibuat ialah bersifat sensitif kepada umat Islam,” katanya.

Sabtu lalu, Pengurusan tertinggi KK Mart menyatakan kekesalannya dengan insiden penjualan stoking yang tertera tulisan kalimah ALLAH.

Isu itu mengundang pelbagai komen daripada orang awam, termasuk tindakan seorang pemilik akaun Facebook ini.