“Saya masih trauma..” – Tudung terbelit, pengusaha telur itik kongsi detik cemas hampir ‘ditelan’ mesin

“Saya masih trauma..” – Tudung terbelit, pengusaha telur itik kongsi detik cemas hampir ‘ditelan’ mesin

 

Seorang pengusaha telur itik berdepan detik cemas apabila tudung dipakai termasuk ke dalam pemutar mesin pembersih telur sehingga mengakibatkan dia tercekik.

Norizan Ahmed Jaaffar, 55, berkata, ketika itu dia sedang membuat siaran langsung di aplikasi media sosial, TikTok menyebabkan tidak peka dengan keadaan sekeliling.

“Biasanya, kerja-kerja pembersihan telur ini dilakukan oleh pekerja saya tetapi pada hari kejadian mereka sedang keluar rehat. Jadi saya yang ambil alih sebentar dengan membuat siaran langsung.

“Bagaimanapun, tanpa disangka-sangka tudung yang saya pakai itu termasuk ke dalam mesin pemutar pembersih telur menyebabkan ia terbelit dan merentap saya masuk sehingga tercekik,” katanya.

Berdasarkan rakaman berdurasi 24 saat yang dimuat naik di TikTok, Norizan seolah-olah ditarik dengan begitu kuat sehinggakan kepalanya terhantuk pada bahagian atas mesin.

Mengulas lanjut, Norizan memaklumkan, kejadian itu seumpama antara hidup dan mati kerana tudung yang dipakainya itu telah terjerut pada leher.

“Ketika kejadian suami dan pekerja dengar jeritan meminta pertolongan dan dengan pantas suami saya terus mematikan suis.

“Alhamdulillah, saya selamat tetapi sakit pada bahagian leher kerana terjerut. Insiden ini benar-benar membuatkan saya trauma dan takut dengan mesin itu,” ujarnya.

Dalam pada itu, Norizan menasihati orang ramai untuk peka dengan keadaan sekeliling dan hanya fokus melakukan satu pekerjaan dalam satu masa.

@norizanjaaffar

Masih troma .. bila sy tgok balik gelihati pun ada .. rasa malu jg nk pos tapi sy pos jg untuk bg pengajaran pada semua org .. jgn terlelu leka bila kita berhdpn dgn mesin

♬ original sound – NORIZAN JAAFAR – NORIZAN JAAFAR