“Satu dalam seribu” – Pemilik tolak tawaran RM25,000 untuk jual ayam serama Yellow MG

“Satu dalam seribu” – Pemilik tolak tawaran RM25,000 untuk jual ayam serama Yellow MG

 

Seekor ayam serama yang berusia setahun ditawar untuk dibeli dengan nilai RM25,000.

Tawaran beberapa kali untuk memiliki ayam serama bernama Yellow MG dari Terengganu itu bagaimanapun ditolak oleh pemiliknya, Nasarudin Mat Ali, 37, kerana terlalu sayang akan binatang peliharaan tersebut.

Joki ayam itu, Mohd Hilmi Mohd Ali, 38, berkata, Yellow MG diibaratkan ayam serama satu dalam seribu kerana memiliki ‘perangai’ yang memukau sekali gus menjadi rebutan peminat.

“Cara ayam ini beraksi seperti mengibas-ngibaskan kepak dan mendada hingga tidak kelihatan lehernya menyebabkan sesiapa pun yang melihat akan berasa terhibur.

“Yellow MG juga sudah menjuarai lebih 30 pertandingan sejak tahun 2023 sekali gus mengalahkan ayam serama dari negeri-negeri lain termasuk Kelantan, Johor serta Thailand,” katanya ketika ditemui.

Turut hadir, Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun.

Pertandingan itu disertai 972 peserta dalam negara selain turut melibatkan pencinta burung candik dan ayam serama dari Loas serta Thailand.

Pada pertandingan itu juga, Yellow MG menyandang juara Kategori Dewasa A mengalahkan 31 ayam serama lain.

Kata Mohd Hilmi, hobi memelihara dan ‘bermain’ ayam serama juga boleh menjana pendapatan apabila peminat haiwan itu sanggup meletakkan harga yang tinggi untuk memiliki ayam serama terbaik.

“Bukan semua ayam serama sehebat Yellow MG kerana mampu beraksi dengan gaya tersendiri hingga dinobatkan sebagai Ayam Serama Terbaik seluruh Malaysia bagi tahun 2023 dan 2024.

“Menjaga ayam serama, mudah sahaja dengan kos dedak makanan sekitar RM30 sebulan, tetapi sangat penting ‘belaian’ dan kasih sayang barulah ayam itu menjadi cantik dan boleh mencecah nilai antara RM3,500 hingga RM25,000 bahkan lebih tinggi lagi,” katanya yang turut memberitahu jangka hayat binatang tersebut adalah antara lima hingga enam tahun.

Tambah Mohd Hilmi, ayam serama yang dijaga dengan baik bukan sahaja boleh menaikkan nilainya tetapi juga memanjangkan jangka hayat ayam hingga 10 tahun.