‘Sangat mahal bagi Perak untuk membeli vaksin Covid-19’, kata Saarani

‘Sangat mahal bagi Perak untuk membeli vaksin Covid-19’, kata Saarani

Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad, berkata sangat mahal sekiranya negeri itu ingin mendapatkan vaksin Covid-19 secara langsung untuk rakyat Perak.

“Ini urusan yang sangat mahal … kita akan membincangkannya dengan lebih terperinci semasa pertemuan dengan semua pihak yang berkenaan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau ditanya apakah Perak akan membeli vaksinnya sendiri kerana kerajaan tidak akan menghalang mereka yang ingin mendapatkan vaksin Covid-19 sendiri.

Perkara ini diungkapkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam yang mengatakan mereka yang ingin mendapatkan vaksin Covid-19 sendiri mesti mendapat persetujuan daripada Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA).

Saarani mengatakan perkara itu juga akan dibincangkan secara menyeluruh dengan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri.

“Kami akan membuat keputusan setelah mendapat maklumat dari semua jabatan yang terlibat terutama Jabatan Kesihatan Perak,” tambahnya.

Menurut laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV), pendaftaran untuk vaksinasi Covid-19 di Perak tetap rendah hanya 39.11 peratus (756,346) setakat semalam. – MH