“Rupa biasa-biasa” – Pemuda kerja ‘gomen’ buntu pilih calon isteri, ustazah lepasan ijazah atau pembantu tadbir gred 29

“Rupa biasa-biasa” – Pemuda kerja ‘gomen’ buntu pilih calon isteri, ustazah lepasan ijazah atau pembantu tadbir gred 29

 

Bukan hanya wanita, kaum lelaki juga boleh berhadapan dengan situasi dilema dalam memilih pasangan hidup.

Banyak faktor yang menjadi kriteria dalam memilih suri hati, ini termasuk personaliti dan keperibadiannya.

Bagi seorang pemuda berusia 28 tahun dan bekerja sebagai penjawat awam, hatinya semakin gelisah dalam membuat keputusan.

“Saya bekerja sebagai penjawat awam. Saya ada rupa,” katanya yang bercakap tanpa mendedahkan secara terperinci lokasi dia bertugas dan jawatan yang disandangnya.

Menerusi satu luahan di Facebook, dia bercerita mengenai seorang wanita dikenalinya dua tahun lalu yang juga merupakan penjawat awam.

“Penjawat awam juga, gred 29. Umur dia sama dengan saya. Rupa dia biasa-biasa.

“Saya hanya gred 19. Sudah lima, enam bulan berkawan, kami terus ke arah lebih serius,” ujarnya, yang merujuk semakin tinggi gred jawatan penjawat awam, semakin tinggi gaji bulanannya.

Di awal perkenalan mereka, bapa kepada wanita itu tidak menyukainya atas faktor kenegerian, namun dia tidak berputus asa dan tetap cuba memenangi hati wanita berkenaan.

Apa yang menjadi persoalannya adalah sikap dingin wanita itu sejak lebih dua tahun perkenalan mereka.

“Hari demi hari, hanya saya yang beria sedangkan dia layan saya macam kawan saja. Saya pernah cuba merajuk macam tawar hati, tapi dia buat macam tak ada apa pun.

“Saya macam dah putus asa. Perangai dia semua nak menang. Tak dengar nasihat, pendapat orang, malah kasar,” katanya yang tawar hati dengan layanan wanita itu.

Bercerita lanjut, dia kemudian diperkenalkan pula dengan seorang gadis berusia 25 tahun.

“Dia seorang ustazah, rupa biasa-biasa. Orangnya baik dan lemah-lembut,” ujarnya.

Mendakwa tidak kisah pekerjaan bakal isteri, namun pada masa sama dia buntu dalam membuat keputusan.

“Saya jadi buntu, nak teruskan hubungan dengan (gred) 29 ke nak pilih (gred) 41. Saya tak kisah pun dengan kerja mereka sebab saya buat dua kerja,” katanya yang juga mampu sekiranya mempunyai isteri tidak bekerja dan menjadi suri rumah.

Luahan dan dilema pemuda itu mengenai pilihan calon isteri ternyata membuatkan rata-rata netizen turut keliru dengan kemahuan dan kehendaknya.

“Kata tak kisah. Tapi daripada awal sampai akhir tak habis-habis dengan gred. Nak kahwin dengan orang ke nak kahwin dengan gred ni?

“Persoalannya yang (gred) 29 & 41 nak ke kat 19 macam kamu? Takut mereka dah ada 41, 44 yang menanti. Semoga ada jodoh dengan mana-mana gred sekalipun,” demikian antara komen sinis netizen.

Dalam pada itu, segelintirnya memberi saranan kepada pemuda itu sekiranya dia benar-benar serius mahu menamatkan zaman bujangnya.

“Ambil yang (gred) 41. Tangga gaji boleh tahan tinggi. Lemah-lembut, boleh jadi ibu yang baik pada anak-anak nanti. Paras rupa tu akan pudar seiring waktu. Akhlak itu penting.

“Saya cadangkan awak pilih yang gred 41. Kalau bosan kerja, awak boleh resign sebab sekarang trend lelaki jadi suri rumah,” komen netizen.