Ramai remaja perempuan ‘dm’ beritahu berzina banyak kali – Ustaz Fathi Naim

Ramai remaja perempuan ‘dm’ beritahu berzina banyak kali – Ustaz Fathi Naim

 

Ustaz Fathi Naim dalam satu ceramahnya menceritakan ramai remaja perempuan belasan tahun yang menghubunginya menerusi ‘direct message’ (dm) di Instagram memberitahu telah berzina banyak kali.

Penceramah itu mendakwa boleh dikatakan hampir setiap hari terdapat anak-anak muda daripada berusia belasan tahun hingga 20-an yang dm kepadanya menceritakan masalah masing-masing.

“Ada seorang perempuan ni belasan tahun, dalam tingkatan 4 atau 5 mengadu setiap kali keluar dengan boyfriend, terlanjur.

“Maknanya, dah berzina banyak kali. Banyak kali sangat. Bukan dia seorang. Ramai lagi dm benda yang sama. La Hawla Wala Quwwata Illa Billah (Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata). Terlanjur…,” katanya.

Menerusi sedutan rakaman ceramahnya yang dikongsikan di Sahabat Kuliah Channel pada 2020 itu, Fathi menganggap orang lain berani menceritakan masalah kepadanya kerana dia jenis “melayan”.

“…saya ni kira macam melayanlah… bukan macam ustaz lain yang ada jurang.

“Saya ni macam okey-okej je. Kalau sesiapa yang nak kongsi apa-apa masalah pun, saya okey,” ujarnya.

Dia bahkan turut mengaku melakukan segala perkara yang dibuat anak muda.

“Sebenarnya semua benda yang berlaku pada anak muda ni, semua saya dah rasa dah.

“Kehidupan yang happy happy, suka enjoy, orang muda kan suka enjoy, dia suka macam lepak-lepak, couple, ada girlfriend, boyfriend, keluar dating dan sebagainya,” jelasnya.

Walau bagaimanapun, Fathi yang juga merakamkan beberapa lagu nasyid itu menegaskan segala hal tersebut sebagai “bodoh”.

Dia turut sempat mendakwa majoriti khalayak hadirinnya “bukan semua bagus” ketika zaman muda termasuk tidak menghadiri majlis ilmu.