Rakyat Jepun seru masyarakat dunia boikot Family Mart, rupanya ini sebabnya

Rakyat Jepun seru masyarakat dunia boikot Family Mart, rupanya ini sebabnya

 

Rakyat Jepun menggesa orang ramai memboikot kedai runcit FamilyMart. Ini kerana pemegang saham terbesarnya, Itochu Corp, dikatakan bekerjasama dengan Israel.

Seruan untuk memboikot FamilyMart juga telah muncul di media sosial. Netizen Indonesia dan Malaysia bersama-sama memuat naik foto demonstrasi rakyat Jepun di hadapan ibu pejabat syarikat Penerbangan Itochu.

Sebelum ini, warga Jepun mengecam perjanjian antara Itochu Aviation dan syarikat Israel, Elbit berhubung pengeluaran komponen untuk industri pertahanan.

Seorang warga Jepun yang hadir pada demonstrasi itu berkata Itochu adalah sebuah syarikat dengan ramai anak muda yang bekerja di dalamnya disebabkan gaji yang tinggi. Bagaimanapun, mereka tidak mengetahui sebarang kerjasama ketenteraan dengan kuasa asing.

Dalam kempen “Tears for Gaza” baru-baru ini, penunjuk perasaan membentangkan sepanduk yang melambangkan air mata darah, yang merupakan simbol pengeboman tentera Israel terhadap orang awam Palestin.

“Penunjuk perasaan juga membacakan nama beberapa rakyat Palestin yang kehilangan nyawa mereka dalam pengeboman itu,” lapor Arabnews.

Syarikat Elbit adalah penyumbang utama kepada tentera Israel. Perjanjian komersial antara Elbit dan Itochu adalah bertentangan dengan nilai Jepun serta piagam Kumpulan Itochu.

Itochu bersama kumpulan syarikatnya memiliki 50.1 peratus saham FamilyMart pada akhir Februari 2020. Itochu telah mengumumkan bahawa ia akan mengambil alih pemilikan penuh FamilyMart dengan kos pembelian kira-kira 580 bilion yen atau 5.4 bilion dolar AS.

KEMAS KINI: Menerusi satu kenyataan media, Family Mart Malaysia berkata mereka menyedari gesaan boikot terhadap syarikat itu dan dimaklumkan oleh syarikat induknya, FamilyMart Co Ltd Jepun bahawa Itochu Aviation akan menamatkan MoU tersebut.