Raih 147 undi, Johari Abdul dipilih sebagai speaker Dewan Rakyat

Raih 147 undi, Johari Abdul dipilih sebagai speaker Dewan Rakyat

 

Pemimpin PKR, Johari Abdul dipilih sebagai speaker Dewan Rakyat.

Johari, 67, dipilih selepas undian sulit dijalankan bagi usul yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin ketika mengumumkan keputusan itu memberitahu, Johari memperoleh sokongan 147 undi, sementara seorang lagi calon yang juga bekas Ahli Parlimen Kangar, Mohd Radzi Sheikh Ahmad memperoleh 74 undi.

Pada proses pengundian itu, setiap ahli Parlimen diberi satu kertas dan mereka perlu menulis nama calon yang disokongnya, sebelum kiraan undi dibuat.

Setiausaha Dewan Rakyat, Dr Nizam Mydin Bacha Mydin ketika mengumumkan keputusan itu memberitahu, Johari memperoleh sokongan 147 undi, sementara seorang lagi calon yang juga bekas Ahli Parlimen Kangar, Tan Sri Mohd Radzi Sheikh Ahmad memperoleh 74 undi.

Pada proses pengundian itu, setiap Ahli Parlimen diberi satu kertas dan mereka perlu menulis nama calon yang disokongnya, sebelum kiraan undi dibuat.

Pencalonan Johari dikemukakan oleh Anwar dan disokong Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Sementara ketua pembangkang merangkap ahli Parlimen Larut, Hamzah Zainudin pula mencadangkan Radzi yang disokong oleh ahli Parlimen Kota Bharu, Takiyuddin Hassan.

Johari adalah bekas pengarah Bito Tatanegara Negara dan tiga penggal menjadi Ahli Parlimen Sungai Petani.

Sarjana di dalam Pengajian Strategik dari University of Lancaster itu menjadi ahli Parlimen Sungai Petani sejak Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, namun tidak bertanding pada PRU15 lalu, dengan kerusi itu kini disandang anaknya, Taufiq.

Semalam, beliau juga mengumumkan peletakan jawatannya sebaga Adun Gurun berkuat kuasa serta-merta.