Polis tumpaskan sindiket seludup 4,000 kg daun ketum

Polis tumpaskan sindiket seludup 4,000 kg daun ketum

Sindiket pengedaran ketum dikesan menggunakan taktik licik dengan mengupah tonto bagi memantau pergerakan pihak berkuasa.

Helah itu bagaimanapun terbongkar selepas polis daerah Gerik mematahkan cubaan menyeludup daun ketum seberat 4,000 kilogram (kg) di sekatan jalan raya (SJR) di Kilometer 9, Jalan Raya Timur Barat (JRTB), Gerik-Jeli berhampiran Sungai Lebey di sini kelmarin.

Ketua Polis Daerah Gerik, Superintendan Zulkifli Mahmood berkata, pihak polis menahan sebuah lori tiga tan dipandu lelaki berusia 31 tahun ketika pemeriksaan pada pukul 7 malam.

Katanya, hasil pemeriksaan ke atas lori itu polis menjumpai 400 bungkus plastik hitam berisi 4,000 kg daun ketum dengan nilai pasaran dianggarkan berjumlah RM120,000.

“Siasatan ke atas pemandu berasal dari Kelantan itu mendedahkan terdapat dua lagi lelaki dipercayai tonto menaiki kenderaan pacuan empat roda jenis Ford Ranger.

“Berdasarkan maklumat itu, kita telah mengesan dan mengekori kenderaan berkenaan sejauh 30 kilometer sebelum ia terbabas di tepi jalan dekat Banding,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gerik di sini hari ini.

Menurut beliau, modus operandi sindiket tersebut selain menggunakan lori kononnya untuk menjalankan aktiviti perdagangan, mereka turut mengupah tonto sebagai cara melepasi sekatan jalan raya.

Katanya, tonto itu akan berperanan sebagai pemberi maklumat dan berada di sekitar kawasan SJR untuk memerhati pergerakan pihak berkuasa.

“Tonto ini bergerak jauh di hadapan bagi mengenal pasti kawasan-kawasan selamat untuk lori membawa ketum itu untuk melepasi ‘point’ tertentu.

“Bagaimanapun, selepas mendapati lori ditahan dan pemandunya ditangkap, tonto itu melarikan diri sebelum dua lelaki berusia 43 dan 35 tahun ditangkap,” katanya.

Menurut beliau, siasatan mendapati, sindiket itu turut merancang menukar pemandu lori dan nombor pendaftaran kenderaan selepas SJR di Kilometer 9 sebelum mereka memasuki Kelantan.

Katanya, bekalan daun ketum itu diambil dari Kedah untuk dibawa ke Kelantan sebelum diagihkan ke kawasan tertentu bagi pasaran tempatan.

“Ketiga-tiga suspek kini direman empat hari bermula semalam sehingga Ahad ini untuk siasatan mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952,” katanya. – KO