PMX terima surat daripada murid 9 tahun, minta tambah baik tandas sekolah

PMX terima surat daripada murid 9 tahun, minta tambah baik tandas sekolah

Semalam Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memuat naik satu hantaran di X menunjukkan surat tulisan murid perempuan berumur sembilan tahun.

Maryam 8

Dalam surat tulisan murid yang bernama Maryam itu, dia memberitahu Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai keadaan tandas di sekolahnya yang tidak begitu kondusif untuk digunakan.

Maryam pada awalnya menghargai usaha PMX untuk menambah baik tandas sekolah tetapi dia melihat tandas di sekolahnya tidak begitu bersih.

Dia juga ada menyatakan tandas di sekolahnya hanya ada dua tandas duduk manakala tandas yang lain adalah tandas cangkung. Maryam berkata ada lubang tandas cangkung yang dilihat seperti ada labah-labah yang boleh keluar dari lubang tersebut pada bila-bila masa.

Maryam juga meminta untuk memperbanyakkan tandas duduk di sekolahnya. Selain itu, murid perempuan ini juga memberitahu dua jubin siling di tandas juga telah hilang.

Walua bagaimanapun, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyambut baik aduan yang ditulis oleh Maryam dan memberitahu di akaun X, akan berusaha dengan lebih teliti untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Terima kasih Maryam. Saya akan berusaha dengan lebih teliti dan percepat selesaikan masalah ini demi kesejahteraan anak-anak di sekolah.

Menurut Utusan Malaysia, sebelum ini Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meninjau keadaan tandas di beberapa sekolah dan mengakui kerajaan memerlukan peruntukan kira-kira RM1 bilion untuk membaik pulih tandas sekolah dan menengah di Malaysia.

Hantaran ini telah mendapat reaksi daripada netizen yang memuji tindakan berani Maryam dan PMX yang prihatin mengenai hal ini.

Maryam 1 Maryam 2