PKPD Hulu Kinta: Polis keluarkan 6 kompaun, 8 saman trafik

PKPD Hulu Kinta: Polis keluarkan 6 kompaun, 8 saman trafik

Polis mengeluarkan enam kompaun atas pelbagai kesalahan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dalam operasi di sekitar Dataran Perpaduan 3, Taman Bercham Jaya, dekat sini, semalam.

Dalam operasi dua jam bermula jam 5 petang itu, polis turut mengeluarkan lapan saman atas pelbagai kesalahan trafik.

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP A. Asmadi Abdul Aziz berkata, operasi dijalankan ekoran isu yang tular menerusi laman sosial Facebook milik seorang pengguna.

“Bertindak atas maklumat tersebut, Polis Daerah Ipoh melalui Balai Polis Tambun menjalankan operasi pematuhan SOP di sekitar dataran itu dari jam 5 hingga 7 petang.

“Hasil operasi, polis mengeluarkan lapan saman atas pelbagai kesalahan trafik, selain enam kompaun kepada individu berusia 16 hingga 64 tahun yang melakukan pelbagai pelanggaran SOP PKPD yang sedang berkuat kuasa di Mukim Hulu Kinta,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Asmadi menegaskan, pihaknya bersama agensi-agensi penguatkuasaan yang lain sentiasa menjalankan pemantauan bagi memastikan pematuhan SOP di seluruh mukim itu yang diisytihar PKPD dari 22 Mei hingga 4 Jun.

Dalam masa sama, beliau mengalu-alukan sebarang maklumat dan maklum balas daripada masyarakat mengenai pematuhan SOP.

Maklumat boleh disalurkan melalui Pusat Kawalan Operasi Bencana PKPD Mukim Hulu Kinta di talian 016-944 5100, 05-526 1453, 05-526 0235, atau faks 05-526 1548 selain Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh di talian 05-254 2222.

Katanya, pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap sesiapa yang gagal mematuhi SOP seperti digariskan Majlis Keselamatan Negara. – AA