PETRONAS sahkan 2 anak syarikat dirampas Waris Kesultanan Sulu

PETRONAS sahkan 2 anak syarikat dirampas Waris Kesultanan Sulu

 

Petronas mengesahkan kedua-dua anak syarikatnya, PETRONAS Azerbaijan (Shah Deniz) S.à r.l. dan PETRONAS South Caucasus S.à r.l. menerima notis ‘Saisie-arret’ semalam.

Gergasi petroleum negara itu berkata, kedua-dua anak syarikat itu, PETRONAS Azerbaijan (Shah Deniz) S.à r.l. dan PETRONAS South Caucasus S.à r.l. melupuskan semua aset di Republik Azerbaijan dan hasil dari pelupusan ini telah dipulangkan dengan sewajarnya.

“PETRONAS merujuk kepada laporan media Financial Times bertajuk ‘PETRONAS subsidiaries seized as lawyers press $15bn claim on Malaysia’. Kami mengesahkan bahawa kedua-dua anak syarikat dalam laporan ini telah menerima notis ‘Saisie-arret’ pada 11 Julai 2022.

“PETRONAS ingin menjelaskan kedua-dua anak syarikat ini, PETRONAS Azerbaijan (Shah Deniz) S.à r.l. dan PETRONAS South Caucasus S.à r.l. telah melupuskan semua aset di Republik Azerbaijan dan hasil dari pelupusan ini telah dipulangkan dengan sewajarnya.

“PETRONAS menganggap tindakan yang diambil terhadapnya sebagai tidak berasas dan akan terus mempertahan kedudukan PETRONAS dari segi undang-undang dalam hal ini,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Aset dua anak syarikat PETRONAS di Azerbaijan dirampas oleh waris Kesultanan Sulu, yang dikatakan menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) daripada Malaysia, demikian menurut laporan Financial Times yang disiarkan hari ini.

Peguam pihak yang menuntut, dilaporkan merampas aset PETRONAS yang didaftarkan di Luxembourg, Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas South Caucasus, dengan nilai dilaporkan mencecah lebih AS$2 bilion.

Peguam berkenaan berkata, bailif di Luxembourg merampas syarikat induk bagi pihak pelanggan mereka.

Langkah itu yang pertama kali dilaporkan, sebahagian daripada tindakan undang-undang yang dikemuka pada 2017 oleh waris Sulu untuk mendapatkan pampasan terhadap tanah di Sabah yang didakwa dipajak oleh nenek-moyang mereka kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878.