Perak negeri contoh jaga kelestarian alam, kata Duta Jerman

Perak negeri contoh jaga kelestarian alam, kata Duta Jerman

 

Perak boleh menjadi contoh kepada negeri lain dalam memelihara dan memulihara alam sekitar menerusi langkah proaktif ke arah cara hidup yang lebih bersih dalam kehidupan untuk generasi akan datang.

Duta Jerman di Malaysia, Dr. Peter Blomeyer berkata, Perak sangat maju dalam menjaga kelestarian alam sekitar berbanding negeri lain.

“Sebagai contoh pelaksanaan program alam sekitar di Taiping yang mendapat pengiktirafan antarabangsa,” katanya dalam sidang akhbar sempena lawatan dua hari ke bandar raya Ipoh di sini. semalam.

Taiping dipilih untuk pelaksanaan fasa pertama projek perintis Bandar Mesra Usia oleh Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) pada tahun 2019.

Memetik Utusan, Taiping juga dinobatkan sebagai bandar ketiga paling mampan di dunia semasa Anugerah Destinasi Lestari 100 Terbaik  pada program pelancongan antarabangsa di Berlin, Jerman di tempat yang sama tahun.

Blomeyer berkata, kesedaran semua pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) diperlukan untuk menyumbang kepada usaha membangunkan bandar dengan cara bertanggungjawab terhadap alam sekitar.