Pemimpin PAS kritik pemansuhan GST, netizen ‘pulang paku buah keras’ di wall Razman

Pemimpin PAS kritik pemansuhan GST, netizen ‘pulang paku buah keras’ di wall Razman

Seorang pemimpin PAS ‘dihentam’ kerana mengkritik penghapusan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) oleh bekas kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Ketua PAS Perak, Razman Zakaria mendakwa di Facebook, perkara itu menarik ekonomi negara 50 tahun ke belakang.

“Keputusan PH yang paling tidak cerdik adalah menukar GST balik semula kepada SST (cukai jualan dan perkhidmatan).

“Keputusan ini menarik ekonomi negara 50 tahun ke belakang. Harga barangan tidak dapat dikawal kerana ada yang mengambil keuntungan melampau.

“Hasil kerajaan berkurangan, kebocoran hasil meluas,” katanya dalam catatan Facebook.

Namun, kenyataannya menarik kritikan orang ramai kerana PAS pernah menentang pelaksanaan GST sebelum ini.

Sebilangan warganet yang mengulas di laman Facebooknya, menyebut parti itu hipokrit dan berkongsi kenyataan oleh pemimpin PAS yang menolak GST sebelum parti itu menjadi sebahagian daripada kerajaan yang berkuasa.

Antara lain, seorang pengguna Facebook Wfauzdin Ns menunjukkan bahawa sebelumnya pada 2018, Presiden PAS Abdul Hadi Awang telah melancarkan manifesto Gagasan Sejahtera (Gagasan) untuk pilihan raya umum untuk mengenakan cukai kepada golongan kaya dan menghapuskan tol, cukai barang dan perkhidmatan (GST) serta Pinjaman Perbadanan Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN).

Gagasan mencadangkan menggantikan GST dengan sistem percukaian yang lebih adil seperti cukai atas simpanan korporat dan cukai saham di Bursa Malaysia.

Seorang pengguna Facebook lain Mohamad Jamalee mengulas: “Masa pembangkang kerja anda adalah ‘criticize’ (kritik) apa orang buat. Dah jadi kerajaan pun kerjanya ‘criticize’ apa orang buat. Bila anda nak buat apa yang anda kata nak buat?”

Sebelum ini, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz mengatakan Malaysia menghadapi masalah pendapatan kerana perbelanjaan meningkat untuk masalah virus dan tidak ada lagi GST untuk menyalurkan pendapatan di negara ini.

Beliau mengatakan kehilangan pendapatan adalah sebab mengapa kerajaan tidak dapat membelanjakan lebih banyak untuk pakej bantuan terbaru mengikut Pemerkasa Tambahan untuk membantu orang dan perniagaan secara efektif ketika sekatan pergerakan terbaru ini.

Sumber: FMT