Pemilik syarikat air didenda kerana jual air paip diambil dari tandas

Pemilik syarikat air didenda kerana jual air paip diambil dari tandas

Pemilik syarikat minuman di Singapura, Drinkstar Enterprise, Richard Lim Lian Chye, 70, didenda sebanyak S$3,500 (RM10,700) selepas didapati bersalah menjual air yang dibotolkan menerusi air paip dari tandas syarikat berkenaan.

Agensi Makanan Singapura (SFA) berkata, tindakan itu dibuat bagi memenuhi permintaan terhadap pembekalan air yang tertunggak oleh syarikat berkenaan.

Hasil siasatan lanjut, SFA berkata, operasi syarikat itu juga dijalankan secara haram kerana tidak mempunyai lesen pembotolan air yang sah.

“Pihak SFA menyedari perkara tersebut selepas mendapat aduan orang ramai dan pada Disember 2019, agensi itu menjalankan siasatan dan menjumpai beberapa botol air kosong dan dispenser air di alamat 55 Serangoon North Avenue 4 iaitu lokasi syarikat itu berada.

“Pembotolan air secara haram di kemudahan tidak berlesen menimbulkan risiko keselamatan makanan,” katanya yang dipetik laporan The Straits Times pada Khamis.

Dalam pada itu, SFA menambah, pihaknya mengarahkan syarikat berkenaan menghentikan operasi pembotolan air selain perlu menarik balik air yang telah dijual.

“Setakat ini, 15 botol air yang berjumlah 19 liter telah ditarik balik dan disita.

“Semua kemudahan pembotolan air mesti dilesenkan dan memenuhi keperluan SFA serta standard keselamatan makanan,” katanya.

Mereka yang disabitkan dengan kesalahan menjual air botol secara haram boleh didenda sehingga S$5,000 (RM15,300) bagi kesalahan pertama manakala sebanyak S$10,000 (RM30,500) dan penjara tiga bulan atau kedua-duanya bagi keselahan kedua. – AA