Pelajar sekolah menengah hidap penyakit jantung rebah, meninggal dunia ketika merentas desa

Pelajar sekolah menengah hidap penyakit jantung rebah, meninggal dunia ketika merentas desa

 

Seorang pelajar lelaki penghidap penyakit jantung berlubang sejak 2016 dilaporkan meninggal dunia ketika merentas desa, hari ini.

Memetik laporan Kosmo! Online, pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar di Gentan, di sini, disahkan meninggal dunia selepas rebah ketika merentas desa.

Difahamkan, kejadian tersebut berlaku kira-kira 9.30 pagi dan pelajar berkenaan, Nuqman Naufal Shamsul Fadzil berasal dari Nilai telah menyertai acara merentas desa sejauh tujuh kilometer.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Deputi Superintenden Syahrul Anuar Abdul Wahab berkata, kira-kira pukul 8 pagi, pelajar tersebut terlibat dalam Kejohanan Merentas Desa peringkat sekolah dengan anggaran 700 pelajar menyertai acara tersebut.

“Setelah acara larian dimulakan, pelajar berkenaan telah memulakan larian merentas desa sepanjang tujuh kilometer dan kira-kira pukul 9.30 pagi, semasa menghampiri garis penamat sekitar 50 meter, pelajar tersebut telah rebah dan tidak sedarkan diri.

“Guru yang ada telah memberikan bantuan pernafasan tetapi pelajar tersebut tidak memberikan sebarang tindak balas. Kemudian pihak sekolah telah menghubungi talian kecemasan dan ambulans dari Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) Kuala Pilah tiba dan memberikan bantuan kira-kira 10 minit,” katanya.

Pelajar berkenaan telah dibawa menaiki ambulans untuk di bawa ke Unit Kecemasan, HTAN dan kira-kira pukul 10.15 pagi, dan setelah hampir sejam memberikan bantuan sebelum disahkan meninggal dunia.

Berdasarkan keterangan ayah pelajar berkenaan yang berusia 43 tahun, pada tahun 2016, pelajar tersebut telah disahkan menghidap penyakit Jantung Berlubang.

“Pelajar berkenaan mempunyai Kad Rawatan bagi penyakitnya itu dari Institut Jantung Negara (IJN) dan sentiasa dibekalkan dengan ubat-ubatan daripada IJN pada setiap masa,” katanya sambil memaklumkan kes disiasat sebagai mati mengejut.

Sementara itu, keluarga pelajar berkenaan yang ditemui di perkarangan Unit Perubatan Forensik, HTAN masih terkejut dan bersedih dengan kejadian berkenaan.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Juasseh, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid yang hadir melawati keluarga memohon agar orang ramai tidak menularkan maklumat yang salah mengenai kejadian berkenaan.

“Dari apa yang dimaklumkan kepada saya, pelajar ini tak berlari sangat, mungkin dalam keadaan kesihatan dia. Dia dalam keadaan tak selesa lalu jatuh. Alhamdulillah saya dah berjumpa ibu pelajar berkenaan dan mereka menerima dengan baik.

“Ibunya maklum, anaknya suka nak buat perkara itu (merentas desa) dan bila bersama kawan-kawan, dia (pelajar berkenaan) terlupa dia sakit,” ujarnya.