Peja serah nama Adun Bersatu untuk dilantik Exco Perak

Peja serah nama Adun Bersatu untuk dilantik Exco Perak

Bersatu Perak mencadangkan beberapa nama Adun dari parti berkenaan untuk dilantik sebagai Exco Perak.

Pengerusinya Ahmad Faizal Azumu berkata perkara itu sudah dibincangkan dengan Menteri Besar Saarani Mohamad.

“Saya sudah berbincang dengan Menteri Besar dan percaya dia akan membawa nama-nama ini untuk dipersembah kepada Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dan kita harap yang terbaik,” katanya kepada pemberita pada Kempen Hijaukan Bumi Kita, Selamatkan Generasi Akan Datang anjuran Ahli Majlis Zon Pasir Pinji di Ipoh hari ini.

Ditanya sama ada dia sendiri akan dilantik sebagai seorang exco, Ahmad Faizal yang juga ADUN Chenderiang berkata kemungkinan besar dia tidak akan memegang jawatan itu dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Ahmad Faizal yang juga Timbalan Presiden Bersatu berkata dia akan memfokuskan tugas sebagai Ahli Parlimen Tambun dan Adun Chenderiang.

Khamis lepas, empat daripada lima Adun yang mengangkat sumpah adalah lantikan semula iaitu Zolkafly Harun (BN-Lintang); Shahrul Zaman Yahya (BN-Rungkup); Dr Wan Norashikin Wan Noordin (BN-Kampung Gajah) dan Khairul Shahril Mohamed (BN-Bota).

Bagaimanapun, hanya seorang Adun dari Bersatu yang dilantik iaitu Zainol Fadzi Paharudin (Bersatu-Sungai Manik) adalah muka baru.

Barisan Exco Perak terbubar selepas Ahmad Faizal meletak jawatan sebagai Menteri Besar pada 5 Dis lepas, setelah gagal mendapat sokongan menerusi usul ‘keyakinan majoriti ahli Dewan terhadap menteri besar’ sehari sebelum itu.

Menerusi usul yang dibawa oleh Abd Manap Hashim (BN-Pengkalan Baru) pada persidangan DUN, Jumaat lepas, Ahmad Faizal hanya memperoleh 10 undi sokongan berbanding 48 menentang manakala satu berkecuali.

DUN Perak mempunyai 59 kerusi dengan Umno memiliki wakil terbanyak 25 kerusi, diikuti DAP (16), Amanah (5), Bersatu (5), PKR (3) dan PAS (3), manakala Gerakan dan Bebas masing-masing satu kerusi.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/554906?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook