‘Otai masih berbisa’ – Walau berusia 72 tahun, tetap nampak muda dan masih ‘sado’

‘Otai masih berbisa’ – Walau berusia 72 tahun, tetap nampak muda dan masih ‘sado’

Setiap individu akan menunjukkan perubahan fizikal apabila berusia. Namun bagi sesetengah individu pula peningkatan usia tidak memberikan kesan ketara disebabkan beberapa faktor seperti amalan pemakanan dan melakukan aktiviti sihat.

Bak kata orang, ‘otai masih berbisa’. Di kala usianya mencecah 72 tahun, A. Arokiasamy ternyata masih sasa dan bertenaga tidak ubah seperti orang muda.

Walaupun sudah mencecah usia emas, tubuh datuk kepada lima cucu dilihat masih pejal tanpa menunjukkan kesan penuaan yang ketara.

Arokiasamy merupakan bekas ahli bina badan yang pernah mewakili negara dan memenangi emas di Sukan SEA pada 1981. Walaupun sudah lama meninggalkan sukan terbabit, beliau masih mengangkat besi setiap hari dan percaya tetap sihat dengan rutin yang kuat adalah pertahanan terbaik terhadap koronavirus.

Beliau mula aktif sebagai ahli bina badan sejak berusia 18 tahun dan telah menyertai lima edisi Mr Universe selain beberapa pertandingan lain sebelum bersara pada 1983.
Arokiasamy yang membuka gimnya di kampung halamannya di Teluk Intan berkata, angkat berat dan senaman dapat melambatkan penuaan dan membuat diri tetap sihat.

Walaupun bina badan mungkin jarang dikaitkan dengan orang tua, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ia mempunyai manfaat kesihatan bagi mereka yang mula mengamalkannya dalam kehidupan.

Kajian Amerika Syarikat pada 2016 mendapati bahawa ketika orang berusia 65 tahun ke atas melakukan latihan kekuatan sekurang-kurangnya dua kali seminggu, jangka hayat mereka meningkat dengan ketara.

Selain berolahraga secara teratur, Arokiasamy mengatakan bahawa dia telah berjaya menjaga kesihatannya dengan menjaga pola pemakanan dengan baik.

“Saya menjalani kehidupan yang sederhana dan berusaha untuk diet seimbang. Saya menanam sayur-sayuran saya sendiri.

“Saya mengelakkan gula dan makanan ringan serta ubat-ubatan dan steroid,”katanya.

Beliau kini bekerja sebagai pengawal keselamatan dan jurulatih bina badan dengan masanya banyak dihabiskan di gimnasium yang turut dibuka kepada orang ramai.