Netizen persoal PM umum ‘berita baik’ harga telur turun 3 sen, “Ini ke berita baik?”

Netizen persoal PM umum ‘berita baik’ harga telur turun 3 sen, “Ini ke berita baik?”

 

Selepas menanti dalam keadaan penuh harapan, rakyat Malaysia akhirnya menerima pengumuman ‘berita baik’ daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkenaan penurunan harga telur.

Pengumuman tersebut, yang asalnya dijadualkan pada 16 Jun, ditunda sehari dan disampaikan pada 17 Jun oleh Perdana Menteri.

Menurut Menteri Komunikasi dan jurucakap Kerajaan Perpaduan, Fahmi Fadzil, pengumuman ini adalah hasil kerjasama yang baik dari sektor industri dan pemahaman bahawa tujuan kerajaan adalah untuk kepentingan rakyat.

“Ini menunjukkan apabila kita mempunyai kerjasama yang baik dari sektor industri dan ada pemahaman bahawa niat kita adalah untuk rakyat, kita mampu membuat pengumuman seperti yang akan diumumkan oleh Perdana Menteri esok,” katanya menurut Vocket.

Namun, ‘berita baik’ yang dinantikan oleh rakyat Malaysia itu ternyata adalah penurunan harga telur sebanyak 3 sen (RM0.03) sebiji.

Astro Awani melaporkan bahawa harga runcit telur gred A, B, dan C di seluruh negara akan dikurangkan sebanyak 3 sen sebiji, menjadikan harga masing-masing kepada 42 sen, 40 sen, dan 38 sen.

Walaupun penurunan harga ini dilihat sebagai langkah positif dalam menangani kos sara hidup, ramai yang mempersoalkan relevansi pengumuman ini sebagai ‘berita baik’ yang memerlukan pengumuman daripada Perdana Menteri sendiri.