‘Nampak separuh badan wanita tertimbus, saya dan rakan terus gali tanah dengan tangan’

‘Nampak separuh badan wanita tertimbus, saya dan rakan terus gali tanah dengan tangan’

 

Seorang lelaki yang terselamat dalam kejadian tanah runtuh di Father’s Organic Farm Jalan Genting, Batang Kali, Hulu Selangor awal pagi tadi bercerita pengalaman ketika berdepan detik cemas itu.

Menurut laporan Harian Metro, Chong, 28, berkata, runtuhan tanah berlaku di tapak perkhemahan bahagian zon A dengan hampir keseluruhan kawasan itu musnah.

“Saya terdengar jeritan meminta tolong sebelum ternampak ada separuh badan yang hanya nampak tangan dan kaki tertimbus dalam runtuhan tanah.

“Saya dan rakan terus menggali tanah itu dengan tangan kami untuk membantu wanita dan anaknya,” katanya.

Lelaki dari Melaka itu berkata, dia bersama 18 ahli keluarga dan rakan berada di zon B yang semuanya selamat dan tidak terjejas teruk seperti di zon A.

“Kami keluar menyelamatkan diri dan tiba-tiba saya terdengar jeritan wanita meminta tolong dan ternampak ada separuh badan wanita tertimbus.

“Tanpa berlengah saya dan seorang lagi rakan lelaki terus menggali tanah dengan tangan selama 10 hingga 15 minit sebelum mangsa dan anak perempuannya diselamatkan,” ujarnya.

Bercerita lanjut, kejadian berlaku sekitar 2 pagi ketika mereka sedang tidur di khemah masing-masing sebelum terdengar bunyi seperti dentuman kilat dan runtuhan tanah turut dirasai.

“Kami kemudiannya terus keluar untuk selamatkan diri. Malam tadi hujan cuma renyai.

“Saya bersyukur kumpulan kami semua selamat cuma khemah saya saja koyak dalam kejadian itu. Kami datang ke tapak perkhemahan itu sejak kelmarin dan sepatutnya pulang hari ini,” kongsinya lagi.