Muhyiddin tidak boleh bentuk Kerajaan Minoriti – Azalina

Muhyiddin tidak boleh bentuk Kerajaan Minoriti – Azalina

 

1. Khabar angin berlimpah, bahawa PM8 menunda Undi Keyakinan di Parlimen mungkin untuk memperoleh sokongan dari blok Pembangkang (PH) melalui Perjanjian Keyakinan dan Bekalan (CSA) dengan niat untuk membentuk Kerajaan Minoriti, sehingga menggantikan PN + BN Kerajaan Gabungan. Saya percaya bahawa ini adalah khabar angin yang tidak berasas yang bertujuan untuk menimbulkan perselisihan di antara parti-parti politik.

2. Bolehkah PM8 meminta kebenaran Yang di-Pertuan Agong (YDPA) untuk membentuk Kerajaan Minoriti? Jawapan ringkasnya adalah TIDAK. Tidak untuk sekarang, tidak sebelum PM8 mengundurkan diri, dan tidak sebelum kemungkinan blok lain atau majoriti baru, iaitu Kerajaan Gabungan 2.0 habis. JIKA ada blok mayoritas baru, ia mesti diizinkan untuk menghadirkan seorang Anggota Parlimen (MP) yang memerintahkan majoriti di bawah Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan, sebutkan “siapa yang mungkin dalam (YDPA) penghakimannya untuk memerintahkan keyakinan majoriti anggota rumah itu ”. Dengan kata lain, perwakilan seperti itu mesti datang dari dasar, iaitu dari Ahli Parlimen ke YDPA, dan bukan sebaliknya.

3. Dengan mengandaikan bahawa TIADA perwakilan tersebut dapat dibuat, hanya dengan itu YDPA dapat menggunakan budi bicara Kebawah Duli Yang Maha Mulia untuk mengundang mantan PM itu untuk menawarkan dirinya sebagai Kerajaan Minoriti dengan Perjanjian Keyakinan dan Penawaran (CSA). Oleh kerana Perlembagaan Persekutuan diam mengenai pilihan kerajaan minoriti, janganlah terlalu tergesa-gesa!

4. Dalam sistem Westminster, peranan Raja Berperlembagaan bukanlah untuk membentuk pemerintah atau untuk memudahkan rundingan membentuk pemerintahan. Tanggungjawab YDPA adalah untuk menerima siapa sahaja yang dapat memerintahkan majoriti untuk memuaskannya. Selaras dengan prinsip Demokrasi Berparlimen, Malaysia adalah pemerintahan yang dibentuk oleh rakyat untuk rakyat melalui Ahli Parlimen terpilih (FYI, Senator dari Dewan Negara tidak boleh secara sah memenuhi syarat sebagai calon PM tetapi mereka boleh dilantik sebagai Menteri).

5. Lazimnya, Kerajaan Minoriti (bergantung pada penandatanganan Perjanjian Keyakinan dan Penawaran) dibentuk setelah Pilihan Raya Umum. Ini adalah pilihan yang tersedia untuk pembentukan pemerintahan ketika tidak ada parti politik yang dapat memerintah sebagai parti majoriti. Pada Januari 2021, Tun Mahathir menjelaskan dengan jelas banyak kekurangan Kerajaan Minoriti yang sering dianggap lemah, tidak stabil, dan berumur pendek. Seorang pemimpin Kerajaan Minoritas tidak akan memiliki kemampuan untuk memerintah seperti pemerintahan mayoritas, karena dia tidak akan memiliki kemampuan untuk meluluskan undang-undang dan membawa perubahan kebijakan sesuai dengan “kehendak dan keinginannya” tanpa keamanan suara mayoritas. Sebenarnya, Parlimen akan menjadi Taman Permainan yang Tidak Berfungsi.

6. CSA bersifat fleksibel dan hanya menjamin sokongan untuk gerakan penting yang eksplisit, seperti Anggaran Tahunan atau perundangan khusus berdasarkan hati nurani dan kepentingan yang ditempatkan oleh Parti atau anggota parlimen individu. Perjanjian dua hala dan penyeberangan akan terus berlaku kerana Ahli Parlimen dapat memilih untuk menjadi sekutu sementara (dengan menerima CSA) atau lawan (dengan menolak CSA), dan kemudian menukar suara. Ini boleh berterusan dan berterusan dan berterusan. Siapa yang akan menanggung kekacauan ini atau mengalami sakit kepala terbesar? Penjawat awam! Siapa yang akan menderita kerana ketidakpastian yang berterusan? Masyarakat awam dan RAKYAT!

7. Kerajaan minoriti jauh berbeza dari Kerajaan Koalisi, di mana parti-parti politik setuju untuk membentuk pemerintah sejak awal berdasarkan dasar dan agenda bersama. Dengan Kerajaan Koalisi, ada permintaan yang lebih besar untuk penafsiran ketat terhadap harapan rakan Gabungan, yang ditetapkan dalam perjanjian tertulis yang merangkumi syarat untuk masuk, keluar, dan prosedur untuk menyelesaikan konflik. Anggota koalisi tidak dapat “menarik steker” sesuka hati tetapi mereka dapat melakukannya dalam terma Perjanjian Bertulis. Malangnya, kerajaan PM8 tidak pernah membuat perjanjian bertulis dengan rakan parti politik komponennya. Jika tidak, kekacauan politik yang kita alami hari ini dapat dielakkan (mungkin!).

8. Perlembagaan Persekutuan menyatakan mengenai perkara Perdana Menteri Sementara sebagai PM Sementara / Pengganti atau dikenali sebagai “PM Duduk Bayi” membenarkan YDPA melantik Perdana Menteri Sementara untuk waktu terhad sahaja, dengan kuasa terhad, hingga yang berikutnya Pilihan raya umum. Interim hanya dimainkan apabila Parlimen dibubarkan.

9. Kita berada dalam keadaan yang sangat tidak menentu. Sekarang lebih dari sebelumnya, Rakyat memerlukan pemerintahan yang stabil, dan Ahli Parlimen memerlukan Parlimen yang berfungsi. Ini akan menjadi pertempuran yang sukar untuk membangun kepercayaan kembali dan memenangi hati dan fikiran sistem yang rosak. Kita boleh mulakan dengan memastikan bahawa kita tidak berkompromi pada sistem Pemeriksaan dan Imbangan dengan Pemisahan Kuasa yang dijamin.

10. Kita berada di perairan yang tidak tersusun dan oleh itu, bagaimana perkara ini ditangani sangat penting bagi kita sebagai sebuah negara. Preden akan ditetapkan yang akan menandakan sejarah kita dalam menegakkan Demokrasi Perlembagaan dan Parlimen kita. Apa itu Kerajaan tanpa Rakyatnya dan apa itu Pemimpin tanpa Kehormatannya?

AZALINA OTHMAN SAID
Ahli Parlimen Pengerang

Sumber: Azalina Othman Said