Minta jaga aurat Adibah, Siti Kassim tempelak Haris Ismail – “Dia ingat dia dah ada tempat kat syurga?”

Minta jaga aurat Adibah, Siti Kassim tempelak Haris Ismail – “Dia ingat dia dah ada tempat kat syurga?”

 

Berhubung pemergian penyanyi Adibah Noor pada Sabtu lalu, pendakwah bebas Haris Ismail ada menegur orang ramai supaya tidak berkongsi foto Allahyarham yang tidak menutup aurat.

Bagaimanapun, terdapat individu yang kurang senang dengan teguran diberikan suami kepada selebriti popular Neelofa itu termasuk peguam dan aktivis Siti Kassim.

Menerusi satu ciapan di laman Twitter, dia berkongsi tangkap layar laporan mengenai teguran Haris itu sebelum meminta pendakwah tersebut menjaga tepi kain sendiri dan tidak mengulas tentang isu berkenaan.

“Siapa dia (Haris) ni? Dia patut jaga hal sendiri dan diam! Dia ingat dia dah ada tempat di syurga?,” tulisnya yang dikenali sebagai seorang lantang bersuara di media sosial.

Sebelum itu, Siti atau nama penuhnya Siti Zabedah Kasim mengakui terkesan dengan kehilangan Allahyarham yang disifatkan seorang berbakat besar meskipun tidak mengenali secara peribadi.

Moga arwah tenang di sana…

Ciapannya yang menempelak Haris menarik perhatian warganet dimana terdapat individu tidak bersetuju dengan kata-katanya, malah ada juga segelintir meninggalkan sindiran bahawa pendakwah itu tidak layak memberikan nasihat.

Betul la kata Haris tu sis

Tegur dia & isteri jangan tayang kemewahan

Dia tegur benda betul, kenapa nak marah?

Semoga kita semua diberi petunjuk…

Jaga isteri sendiri dah la

Terdahulu menerusi laporan mStar Online, Haris atau nama penuhnya Muhammad Haris Mohd Ismail berkata, cukup sekadar sedekahkan al-Fatihah kepada Allahyarham.

“Saya mohon kepada semua yang mengenali arwah, minta jasa baik agar tidak kongsikan gambar arwah yang tidak menutup aurat. Cukup sekadar sedekah Al-fatihah.
“Jangan kita sebarkan perkara yang tidak perlu. Pesanan ini khas buat diri saya yang sering terlupa sekian. Salam,” katanya.