Minta duit secara kasar, budak Rohingya buat ramai panas hati

Minta duit secara kasar, budak Rohingya buat ramai panas hati

 

Peningkatan jumlah warga asing meminta sedekah di Malaysia semakin meruncingkan. Manakan tidaknya, orang tempatan terlalu mudah kesian dengan orang yang tampak ‘kesusahan’.

Walaupun begitu, ada dikalangan mereka yang dalam linkungan usia belasan tahun sudah berani bertindak kasar terhadap warga tempatan yang tidak mahu beri wang kepadanya.

Baru-baru ini, tular sebuah video memperlihatkan seorang budak dari Rohingya meminta wang dengan cara kasar daripada orang lain.

Menerusi video berdurasi 11 saat tersebut, dapat dilihat budak Rohingya yang didakwa minta wang itu telah membuat beberapa cubaan menampar dan menumbuk kepada dua individu tempatan di sebuah kedai.

Tidak mahu perkara itu berterusan, salah orang individu di tempat kejadian telah menghalau dengan menyembur air ke arahnya.

Video yang tular di platform X itu ternyata meraih perhatian netizen yang mana majoritinya meluahkan rasa geram dengan sikap biadap budak Rohingya terbabit.

Ada sebahagian netizen merasakan sikap biadap mereka seperti sudah menjadi satu perkara ikutan di dalam komunitinya.

Susulan itu, ada yang menyarankan agar pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap kanak-kanak Rohingya yang berkeliaran meminta sedekah di luar sana.