Madrasah letak replika capal disiasat

Madrasah letak replika capal disiasat

Jabatan Mufti Negeri Perak (JMNP) menyiasat dakwaan madrasah pengajian di negeri menempatkan replika papan kayu berbentuk capal (kasut) pada hadapan mihrab atau sudut bahagian imam dalam surau seperti tular sejak kelmarin.

Timbalan Mufti Perak, Datuk Zamri Hashim berkata, beberapa kakitangan daripada jabatannya akan dihantar ke madrasah yang dipercayai terletak di Lenggong, hari ini untuk siasatan.

“Saya ingin pastikan sama ada lambang itu masih ada di sekolah (madrasah) berkenaan atau sebaliknya, selain mengenal pasti apa tujuan ia diletakkan di situ,” katanya ketika dihubungi Harian Metro melalui WhatsApp, hari ini.

Hantaran tular berkenaan turut mendapat reaksi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan melalui ciapan di laman Twitter rasminya yang menyifatkan tindakan madrasah terbabit sebagai suatu kesalahan dalam menzahirkan kecintaan terhadap Nabi Muhammad SAW.

“Kita semua mencintai Nabi, apa yang berkaitan dengan Nabi kita sayang dan hormat. Namun ini bukan caranya. Jika (simbol, logo capal) sekadar diletakkan di dinding rumah, kopiah (masih) boleh diterima. Namun meletakkannya di tempat solat bukanlah sesuatu yang sepatutnya dilakukan.

“Mencintai Nabi mestilah dalam ruang lingkup yang dibenarkan. Sebarkan kasih dan sayang kepada Nabi melalui pembacaan sirah Nabi, perjuangan baginda dan kesusahan yang baginda tempuhi. Sebarkan hadith-hadith baginda (Nabi) agar ianya boleh diiikuti,” kata ciapan itu. – HM