Lelaki mengamuk di tengah Lebuhraya Utara Selatan didakwa tiga pertuduhan

Lelaki mengamuk di tengah Lebuhraya Utara Selatan didakwa tiga pertuduhan

 

Seorang lelaki yang dikatakan mengamuk di Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus) Ahad lalu didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas tiga pertuduhan.

Tertuduh, Zainordin Mohamed, 36, didakwa memasukkan dadah ke badan, melakukan khianat, dan memberhentikan kenderaan di tempat yang mendatangkan bahaya kepada awam.

Zainordin tiba menaiki van polis ke perkarangan mahkamah jam 8.52 pagi kelihatan sentiasa menunjukkan isyarat menadah tangan seperti berdoa kepada pemberita ketika dibawa memasuki bilik perbicaraan.

Tertuduh mengaku bersalah bagi ketiga-tiga pertuduhan yang dikenakan ke atasnya.

Berdasarkan pertuduhan pertama, lelaki itu didakwa melakukan khianat dengan menendang cermin sisi sebelah kanan kereta dimiliki Radzi Anam, 45, justeru mengakibatkan kerugian RM200.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa memasukkan dadah berbahaya THC ke dalam badan sendiri, manakala untuk pertuduhan ketiga, dia didakwa sebagai pemandu kereta Toyota Vios menyebabkan kenderaan itu dihentikan di lorong kanan jalan dalam kedudukan yang mungkin menyebabkan halangan tidak berpatutan.

Bagi kesalahan khianat dan menyebabkan halangan pengguna jalan raya, tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di Kilometer 253 Plus arah selatan pada 12 Jun lalu jam 6.09 petang.

Bagi kesalahan memasukkan dadah ke badan, dia didakwa melakukan demikian di Pejabat Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Kangsar jam 3.40 petang 14 Jun lalu.

Kesalahan itu masing-masing dibaca mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan (KK) (khianat), Seksyen 15(1) (a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 (dadah), dan Seksyen 48(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 (menyebabkan galangan kepada pengguna jalan raya).

Pertuduhan dibaca di hadapan Hakim, Rohaida Ishak oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nur Asmaniza Mohammad manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Nur Asmaniza memohon supaya tertuduh dihantar ke Hospital Bahagia Tanjung Rambutan di Ulu Kinta, Ipoh mengikut Seksyen 342 Kanun Tatacara Jenayah memandangkan pemerhatian mendapati tertuduh berkelakuan tidak waras sepanjang tempoh tahanan reman tertuduh.

Hakim kemudiannya membenarkan permohonan Nur Asmaniza selain menetapkan tarikh baharu iaitu 14 Julai depan untuk sebutan semula kes bagi kesemua pertuduhan, selain menunggu laporan patologi tertuduh berkaitan kes dadah.

Sementara itu, ketika dibawa keluar dari bilik perbicaraan, tertuduh turut kelihatan tidak berlaku waras apabila menunjukkan beberapa isyarat janggal selain seakan menyanyikan lagu.