Lelaki ‘kantoi’ 7 tahun pandu BMW X6 tanpa cukai jalan

Lelaki ‘kantoi’ 7 tahun pandu BMW X6 tanpa cukai jalan

 

Dalam operasi penguatkuasaan baru-baru ini yang dijalankan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), seorang lelaki warganegara Malaysia berusia 59 tahun ditahan kerana memandu kenderaan SUV mewah BMW X6 miliknya dengan cukai jalan yang telah tamat tempoh.

Kejadian berlaku di Lebuhraya Grand Sepadu menghala ke Bukit Raja, seperti dilaporkan Kosmo.

Pengarah JPJ Selangor, Azrin Borhan, berkata pemandu itu telah dipintas semasa Operasi Hari Raya Aidilfitri (HRA) 2024 sekitar jam 11.30 pagi pada 16 April lalu.

Setelah diperiksa, didapati cukai jalan bagi BMW X6 telah luput tujuh tahun lalu, menyebabkan tindakan segera daripada pihak berkuasa.

Individu itu yang baru pulang dari membeli-belah di Kapar, Klang, dilaporkan cuba memberi alasan dengan mendakwa menggunakan kenderaan itu semata-mata untuk pemanduan jarak dekat sahaja.

Berikutan itu, BMW X6 telah dirampas oleh pegawai JPJ di bawah Seksyen 64(1) Akta Pengangkutan Jalan dan disita di premis JPJ Shah Alam.

Tambahan pula, didapati kenderaan itu tidak mempunyai insurans yang sah, satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 90(1) Akta yang sama.

Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1,000, penjara sehingga 3 bulan, atau kedua-duanya sekali, menurut China Press.