Lelaki buat laporan palsu kereta hilang untuk tuntut wang insurans

Lelaki buat laporan palsu kereta hilang untuk tuntut wang insurans

Belum kahwin dah menipu, itulah perbuatan tidak bertanggungjawab seorang lelaki berusia 25 tahun yang sanggup membuat laporan palsu kononnya kereta miliknya, Subaru Forester, hilang.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Aidi Sham Mohamed berkata, lelaki itu membuat laporan palsu berhubung kehilangan keretanya agar dia dapat menuntut wang dari pihak insurans dan kemudian wang itu digunakannya untuk berkahwin.

Berdasarkan laporan palsu itu, lelaki berkenaan mendakwa keretanya hilang di tempat letak kereta di Lukut Prima, Port Dickson pada jam 9.30 malam, 20 April 2021.

Dia terdahulu kononnya meletakkan kereta di situ pada jam 8 malam untuk pergi makan bersama rakan. Namun sebaik kembali ke tempat letak kereta pada jam 9 malam, dia mendapati keretanya sudah tiada lalu pergi ke balai untuk membuat laporan.

Isnin, jam 1.30 petang, polis melakukan siasatan dan mendapati keterangan lelaki itu mencurigakan. Setelah puas didesak, akhirnya lelaki itu mengakui dia sengaja membuat laporan palsiu untuk mendapatkan tuntutan insurans. Kereta Subaru Forester itu sebenarnya disimpan di tempat lain.

Dia mengaku membuat laporan palsu agar dapat memperolehi wang tuntutan insurans yang digunakan untuk mengadakan majlis perkahwinan.

Suspek yang bekerja sebagai penganalisis data itu kini masih ditahan di Lokap Polis Port Dickson sehingga esok dan kereta miliknya yang disorok di belakang sebuah pasar raya di Lukut, juga dirampas untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara enam bulan atau denda atau kedua-duanya sekali.  – BH