Langgar undang-undang privasi, ‘dedah’ individu tak boikot tanpa kebenaran boleh disaman

Langgar undang-undang privasi, ‘dedah’ individu tak boikot tanpa kebenaran boleh disaman

 

Mana-mana pihak yang rakam muka individu tanpa kebenaran terutama di tempat awam sehingga boleh menjatuhkan maruah mereka boleh disaman, kata peguam.

Tular di media sosial memaparkan terdapat beberapa pihak bertindak rakam situasi di restoran makanan segera sehingga memalukan individu yang tidak memboikot jenama yang dikaitkan dengan Israel.

@budak.kampung023

#hidupbiarsederhana #islamagamaku #kaabahkiblatku

♬ suara asli – RFauzi – RFauzi

Meskipun video tersebut dirakam di restoran atau premis yang tidak berkaitan, namun tindakan tersebut tetap salah kerana merakam wajah seseorang tanpa kebenaran sebenarnya melanggar undang-undang privasi.

Menurut peguam, Bastian Pius Vendragon, mereka yang terjejas boleh mengambil tindakan sivil terhadap perakam kerana ia adalah ‘hak yang diiktiraf’ di negara ini.

Malah, mereka ini juga boleh memfailkan saman fitnah ke atas individu yang membuat hantaran tersebut.

“Sekiranya hantaran itu menunjukkan orang dalam gambar atau video itu telah terlibat dalam kelakuan yang menjijikkan atau sesuatu yang mencemarkan nama baik mereka di mata masyarakat umum, maka ia boleh menjadi fitnah.” katanya.

Beliau menambah, hantaran itu juga mungkin telah melanggar Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berhak memulakan prosiding jenayah.

Selain itu, sekiranya hantaran tersebut boleh mencetuskan keganasan atau menggugat keamanan, ia termasuk dalam Akta 588 dan ianya adalah penyalahgunaan media, tambahnya lagi.

“Seksyen 233 Akta 588, sebagai contoh, menjenayahkan kandungan dalam talian yang “lucah, tidak senonoh, palsu, mengancam atau menyinggung perwatakan dengan niat untuk menjengkelkan, menyalahgunakan, mengugut atau mengganggu orang lain”.

“Di Kuantan, sudah ada keganasan fizikal atau ancaman keganasan fizikal. Itu telah melampaui batas,” tambah Vendargon.

Sebagai contoh di Kuantan, terdapat keganasan fizikal atau ancaman keganasan fizikal yang berlaku dan menurut Vendragon, perkara tersebut telah melampaui batas.

Baru-baru ini, seorang lelaki mendakwa sekumpulan lelaki telah menghinanya ketika dia pergi ke cawangan McDonald’s bersama keluarga, dan salah seorang daripada lelaki itu dikatakan telah mengugut untuk memukulnya dengan topi keledar.

Lima orang telah ditahan berhubung kejadian itu. Mereka disiasat kerana ugutan jenayah mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun, denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Dalam masa sama, peguam Baljit Singh Sidhu berkata tindakan mengambil gambar pelanggan di restoran itu tanpa persetujuan mereka adalah melanggar undang-undang dan hak privasi mereka.

Beliau berkata satu lagi kebimbangan mengenai video terbabit ialah wajah kanak-kanak di bawah umur boleh dilihat dalam beberapa hantaran, yang boleh menjadi pelanggaran Akta Kanak-Kanak 2001. Akta Kanak-Kanak 2001 menyatakan sekatan ke atas laporan media dan penerbitan mengenai kanak-kanak.

“Identiti kanak-kanak tidak boleh didedahkan, ini satu pencabulan. Tindakan boleh diambil oleh menteri kebajikan,” katanya merujuk kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Nancy Shukri.

“(Siaran ini) adalah perkara yang mesti diteliti oleh pihak berkuasa. Mereka tidak boleh dibiarkan tanpa kawalan.” ujarnya.