Kontroversi video ‘Love Raya’: MCMC rakam percakapan Aliff Syukri, sita kad sim & telefon bimbit

Kontroversi video ‘Love Raya’: MCMC rakam percakapan Aliff Syukri, sita kad sim & telefon bimbit

 

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) merakam percakapan usahawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman pada Rabu susulan kandungan video Hari Raya di media sosial baru-baru ini.

Menerusi kenyataan, usahawan itu dirakam percakapan di Ibu Pejabat SKMM di Cyberjaya, Selangor.

“Rakaman percakapan ini adalah susulan aduan yang diterima oleh SKMM berhubung kandungan video teaser Hari Raya yang dimuat naik usahawan kosmetik berkenaan.

“Setelah kertas siasatan siap, ia akan diserahkan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut,” katanya menerusi kenyataan pada Rabu.

Katanya, klip video berkenaan yang dimuat naik di platform media sosial itu dilihat sebagai kandungan yang bersifat jelik yang boleh melanggar peruntukan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 [Akta 588].

“Ini termasuk Seksyen 233 yang melarang pembuatan dan penghantaran komunikasi yang antara lain, bersifat jelik, lucah atau sumbang dengan niat untuk menyakitkan hati atau mengganggu orang lain.

“Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 [Akta 588],” katanya.

Menurutnya, pegawai penyiasat kemudiannya menyita kad sim dipercayai milik suspek serta satu unit telefon bimbit yang telah digunakan untuk memuat naik video berkenaan bagi membantu siasatan.

Aliff Syukri sekali lagi menimbulkan kontroversi apabila memuat naik sedutan lagu Aidilfitri terbaharu yang bertajuk ‘Love Raya’ di laman Instagram peribadinya sejak Ahad yang memaparkan adegan kurang sopan.

Usahawan kosmetik itu bagaimanapun telah memadam video berkenaan dan memohon maaf selepas menerima kecaman daripada pengguna media sosial.

Susulan daripada itu, Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) mengambil tindakan bersesuaian berhubung sedutan klip video yang dimuat naik oleh Aliff Syukri itu.

Sabit kesalahan, usahawan kosmetik itu boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM50,000, atau penjara maksimum satu tahun, atau kedua-duanya sekali.