Konsert di hadapan masjid cemar nama baik Kedah

Konsert di hadapan masjid cemar nama baik Kedah

 

Hari ini, kecoh di media sosial mengenai sebuah festival dan konsert hiburan yang dianjurkan di Balai Seni berhadapan dengan Masjid Zahir, Alor Setar, Kedah.

Menerusi video dimuat naik oleh pengguna @amanahpadangserai di laman TikTok dilihat aksi penonton melompat dan menari ketika persembahan muzik dianjurkan.

@amanahpadangserai

♬ Ya Allah – Wali

Semakin berani buat dekat dengan masjid pula tu

Mana tidaknya, aksi yang dilakukan oleh pengunjung yang hadir di situ seolah-olah sudah melampau sehingga mengundang kemarahan ramai  khususnya penduduk beragama Islam memandangkan ia diadakan tidak jauh dari Masjid Zahir.

Kerajaan negeri kesal penganjuran konsert hiburan

Terbaharu, menurut laporan Harian Metro, pihak kerajaan negeri negeri Kedah meluahkan kekesalan dengan penganjuran konsert hiburan tersebut yang diadakan berhadapan Masjid Zahir. Penganjuran seperti itu boleh menjejaskan nama baik Kedah yang berada di bawah kepimpinan PAS.

Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pendidikan dan Sumber Manusia negeri, Datuk Najmi Ahmad berkata, meskipun festival tersebut mendapat kebenaran oleh pihak berkaitan, namun aktiviti penutup konsert hiburan tersebut dilihat kurang sopan.

“Program bermula pagi dengan aktiviti yang disusun oleh penganjur ketika itu semuanya nampak okey… ada jualan dan sebagainya, tapi di penghujung program ada konsert pulak.

“Pengisian macam itu amat-amat tidak wajar dan mencemarkan nama baik kita. Kita (Kedah) tercalar dengan acara begini.

“Konsert hiburan tak layak dibuat di dataran itu kerana ia di depan masjid dan belakangnya pula adalah pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK). Saya merakamkan kekesalan dengan apa yang berlaku,”


Najmi juga menitipkan pesanan kepada pihak berkuasa supaya lebih berhati-hati dalam memberi kelulusan terhadap sebarang acara dan memantau program yang dianjurkan.

Jelasnya lagi, penganjuran program di dataran tersebut sepatutnya dipenuhi dengan program bermanfaat dan pengisian yang baik serta bersesuaian. Bukannya dengan persembahan muzik atau hiburan.

Sementara itu, Datuk Bandar Alor Setar, Datuk Zaid Ahmad berkata, Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) tidak mengeluarkan lesen untuk penganjuran konsert itu, malah lesen hiburan terletak di bawah bidang kuasa Pejabat Daerah Kota Setar.

Bagaimanapun, pihak MBAS akan menjalankan siasatan lanjut berhubung kes tersebut termasuk memanggil penganjur bagi mendapatkan penjelasan daripada mereka.